Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με «στοχευμένα μέτρα» (κυρώσεις) προειδοποιεί η ΕΕ την Τουρκία

Με «στοχευμένα μέτρα» (κυρώσεις) προειδοποιεί η ΕΕ την Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κύπρος, Ντόναλντ Τουσκ, Σύνοδος Κορυφής, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να απαντήσει κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο», προειδοποίησε ο Ντόναλντ Τουσκ την Άγκυρα, μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης μέρας της Συνόδου των «28», οι οποίοι καταδίκασαν τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στη Θάλασσα της Παμφυλίας, καλώντας παράλληλα την Επιτροπή να προτείνει «στοχευμένα μέτρα» κατά της Τουρκίας.

«Είχαμε μια σημαντική συνεδρίαση, κυρίως σε ό,τι αφορά την Κύπρο», σημείωσε από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» τις τουρκικές ενέργειες στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι τα μέτρα που θα προτείνει η Επιτροπή σε συνέχεια της πρόσκλησης των Ευρωπαίων ηγετών δεν θα είναι ασήμαντα.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι εξέφρασαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, μετά την έγκριση του σχετικού κειμένου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίηση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για την ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και είπε ότι οι έκνομες ενέργειες εις βάρος κράτους-μέλους, δεν γίνονται ανεκτές από την Ε.Ε. και έχουν συγκεκριμένες επιπτώσεις.

Στο κείμενο συμπερασμάτων που υιοθετήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος».

Εκφράζει ακόμη «σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει την λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ε.Ε. να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει «τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το εύρος των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας» και καλεί την Τουρκία «να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες».

Επικυρώνει παράλληλα την πρόσκληση προς την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ «να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στοχευμένων μέτρων».

Διαβεβαιώνει επίσης ότι «η Ε.Ε. θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί το ζήτημα και θα επανέλθει αναλόγως» καταλήγει το κείμενο των συμπερασμάτων.

Σχετικά άρθρα