Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με βέτο προειδοποίησε ο Χριστοδουλίδης την ΕΕ εάν δεν σταθεί έμπρακτα στο πλευρό της Κύπρου

Με βέτο προειδοποίησε ο Χριστοδουλίδης την ΕΕ εάν δεν σταθεί έμπρακτα στο πλευρό της Κύπρου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κύπρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Να αποδειχθεί έμπρακτα η αλληλεγγύη στην Κύπρο, υπογράμμισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώπιον των ομολόγων του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Αφού είπε ότι προτίθεται να υποβάλει βέτο στη διαδικασία για την Αλβανία και τα Σκόπια, τόνισε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής έναντι τέτοιας κατάφωρης παραβίασης του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου αλλά και των συμφερόντων ολόκληρης της Ένωσης.

Ανακοίνωση του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Διεύρυνση, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταφέροντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κατάσταση απαιτεί όπως η ΕΕ προχωρήσει πλέον από τα λόγια στις πράξεις.

Τα αυστηρά μηνύματα της ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης, όχι μόνον δεν εισακούστηκαν, αλλά αγνοήθηκαν επιδεικτικά από την Τουρκία η οποία έχει προβεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης.

Η αλληλεγγύη πρέπει να αποδειχθεί έμπρακτα, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής έναντι τέτοιας κατάφωρης παραβίασης του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου αλλά και των συμφερόντων ολόκληρης της Ένωσης.

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αξιοποιήσει αποτελεσματικά όλα τα μέσα που διαθέτει για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Η τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών στηρίχθηκε από τους εταίρους μας, με την ομόφωνη υιοθέτηση σχετικών Συμπερασμάτων, όπου γίνεται ρητή αναφορά στις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την υπό εξέλιξη παράνομη γεώτρηση και καταδικάζει το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις και συστάσεις της ΕΕ για να τερματίσει αυτές τις ενέργειες συμμορφούμενη με το Διεθνές Δίκαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο τονίζει τις σοβαρές και άμεσες συνέπειες που οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έχουν επί ολόκληρου του φάσματος των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Εκτιμώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και στο πλαίσιο έκφρασης έμπρακτης αλληλεγγύης, όπως και σε ανάλογες περιπτώσεις, το Συμβούλιο για πρώτη φορά στην περίπτωση της Τουρκίας, καλεί την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση συγκεκριμένες εισηγήσεις για λήψη κατάλληλων μέτρων.

Σε ό,τι αφορά στην Επιτροπή, θα υποβάλει προτάσεις για μέτρα πολιτικής και οικονομικής φύσης, συμπεριλαμβανομένων της προ-ενταξιακής βοήθειας που η Τουρκία λαμβάνει αλλά και της διεξαγωγής διαλόγων υψηλού επιπέδου.

Παράλληλα, η ΕΥΕΔ θα εξετάσει στοχευμένα μέτρα που εμπίπτουν στην εξωτερική δράση της Ένωσης.

Τέλος αναφέρει ότι το Συμβούλιο δεσμεύεται να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Η συζήτηση επί των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας θα συνεχιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου το θέμα είναι εγγεγραμμένο στην ημερήσια διάταξη.

Σχετικά άρθρα