Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Αμερικανοί αναπτύσσουν επιπλέον 1.000 στρατιωτικούς στη Μέση Ανατολή

Οι Αμερικανοί αναπτύσσουν επιπλέον 1.000 στρατιωτικούς στη Μέση Ανατολή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Μέση Ανατολή, Πάτρικ Σάναχαν, Πεντάγωνο,

Την ανάπτυξη 1.000 επιπλέον Αμερικανών στρατιωτικών στη Μέση Ανατολή για «αμυντικούς σκοπούς», ανακοίνωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν, επικαλούμενος τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον περί των ιρανικών «απειλών».

«Οι πρόσφατες ιρανικές επιθέσεις επιβεβαιώνουν τις (…) αξιόπιστες πληροφορίες που είχαμε λάβει για την εχθρική συμπεριφορά των ιρανικών δυνάμεων και οργανώσεων που αποτελούν ενεργούμενά τους, που απειλούν το προσωπικό και τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε όλη την περιοχή», ανέφερε ο Σάναχαν σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι διέπραξε τις επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στη θάλασσα του Ομάν την περασμένη Πέμπτη.

Το Ιράν διαψεύδει κατηγορηματικά ότι εμπλεκόταν στις επιθέσεις.

Τη Δευτέρα το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες που -όπως υποστηρίζει- ενοχοποιούν το Ιράν για τις επιθέσεις.

Οι 11 φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εικονίζουν ιδίως ένα κυκλικό μεταλλικό αντικείμενο, διαμέτρου τριών εκατοστών, πάνω στο κύτος του ιαπωνικού πετρελαιοφόρου Kokuka Courageous.

Το αντικείμενο αυτό παρουσιάζεται ως ένας από τους μαγνήτες που επέτρεψαν την τοποθέτηση της νάρκης, η οποία δεν εξερράγη και την οποία η Ουάσιγκτον κατηγορεί τους Ιρανούς ότι απομάκρυναν μετά το συμβάν τη 13η Ιουνίου.

Άλλη φωτογραφία εικονίζει την κοιλότητα που άνοιξε νάρκη στο κύτος του ίδιου δεξαμενόπλοιου, η οποία κατά το Πεντάγωνο είχε διάμετρο μεγαλύτερη του ενός μέτρου.

«Το Ιράν είναι υπεύθυνο για αυτή την επίθεση, όπως δείχνουν οι αποδείξεις που καταγράφηκαν σε βίντεο και οι πόροι και οι δεξιότητες που απαιτούνται για την ταχεία απομάκρυνση της μαγνητικής νάρκης που δεν εξερράγη», υποστήριξε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, τις φωτογραφίες τράβηξε ελικόπτερο Seahawk του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ειδικοί του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στα εκρηκτικά θεωρούν ότι το σημείο που επελέγη να τοποθετηθούν οι νάρκες, πάνω από την ίσαλο γραμμή, δείχνει ότι ο στόχος δεν ήταν να βυθιστούν τα δεξαμενόπλοια. Ωστόσο η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για να απομακρυνθεί η νάρκη που δεν είχε εκραγεί – δέκα άνδρες πάνω σε ταχύπλοο, που φορούσαν σωσίβια αλλά δεν ήταν εφοδιασμένοι με μέσα προστασίας από εκρηκτικούς μηχανισμούς – ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, σύμφωνα με έναν από τους ειδικούς, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η ίδια πηγή έκανε λόγο περί επιχείρησης με «σενάριο πολύ υψηλού κινδύνου».

Σχετικά άρθρα