Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν θρηνεί για τον θάνατο του Μόρσι και κατηγορεί τους «τυράννους» της Αιγύπτου

Ο Ερντογάν θρηνεί για τον θάνατο του Μόρσι και κατηγορεί τους «τυράννους» της Αιγύπτου

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Δευτέρα τους «τυράννους» της Αιγύπτου ότι ευθύνονται για τον θάνατο του ισλαμιστή πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος κατέληξε αφού είχε καταρρεύσει κατά τη διάρκεια μιας ακροματικής διαδικασίας στο Κάιρο.

«Η ιστορία δεν θα ξεχάσει ποτέ τους τυράννους που τον οδήγησαν στον θάνατο βάζοντάς τον στη φυλακή και απειλώντας να τον εκτελέσουν» δήλωσε ο Ερντογάν σε μια ομιλία στην Κωνσταντινούπολη, που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου είναι σχεδόν ανύπαρκτες αφότου οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις, υπό τη διοίκηση εκείνη την εποχή του νυν προέδρου Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, ανέτρεψαν τον Μόρσι.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε τον θάνατο του Μόρσι ως ένα «σύμβολο του κατατρεγμού του ιδίου και του λαού του», χαρακτηρίζοντάς τον «μάρτυρα».

«Στα μάτια μας, ο Μόρσι είναι ένας μάρτυρας που έχασε τη ζωή του για έναν σκοπό στον οποίο πίστευε» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισήμανε για τον Μόρσι:

«Το πραξικόπημα τον απομάκρυνε από την εξουσία, όμως η ανάμνησή του δεν θα σβήσει ποτέ».

Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο Ερντογάν καταφέρθηκε εναντίον του προέδρου Σίσι, χαρακτηρίζοντάς τον «τύραννο» που πήρε την εξουσία χάρη σε ένα «πραξικόπημα».

«Η Δύση παρέμεινε σιωπηλή» κατήγγειλε, υποστηρίζοντας τα κράτη μέλη της ΕΕ ότι κλείνουν τα μάτια στις εκτελέσεις στην Αίγυπτο.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι, ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο, ήταν σύμμαχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επίσης αποτελεί ηγετικό στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ο νυν πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, είναι σύμμαχος της Ελλάδας.

Σχετικά άρθρα