Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία «κλαίει» γιατί ο Τσίπρας και η ελληνική διπλωματία την «τσάκισαν» στη Μάλτα

Η Τουρκία «κλαίει» γιατί ο Τσίπρας και η ελληνική διπλωματία την «τσάκισαν» στη Μάλτα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κύπρος, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

«Θλιβερό παράδειγμα» για το πώς Κύπρος και Ελλάδα «εκμεταλλεύτηκαν» την ένταξή τους στην Ε.Ε. και πως ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. το χρησιμοποίησαν αυτό, χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ την ανακοίνωση την Παρασκευή της Συνόδου των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου «Med7», στη Βαλέτα της Μάλτας, υποστηρίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μια κανονική χώρα.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Καταδικάζουμε τις μεροληπτικές, εκτός πραγματικότητας και αντίθετες με το διεθνές δίκαιο διατυπώσεις που αφορούν το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο στην κοινή ανακοίνωση της 6ης συνόδου των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου που οργανώθηκε στη Μάλτα στις 14 Ιουνίου με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ε/Κ διοίκησης νότιας Κύπρου».

Κατά το τουρκικό ΥΠΕΞ, «οι διατυπώσεις αυτές αντανακλούν τις εθνικές θέσεις του Ελληνοκυπριακού-ελληνικού διδύμου, που δεν συνάδουν με τις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, ούτε με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

»Για εμάς δεν έχουν καμία αξία, ισχύ και επιρροή».

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «η ανακοίνωση αυτή αποτελεί ένα θλιβερό παράδειγμα για το πώς το Ελληνοκυπριακό-ελληνικό δίδυμο εκμεταλλεύτηκαν την ένταξή τους στην Ε.Ε. και πως ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. το χρησιμοποίησαν αυτό».

Όπως συμπληρώνει, «αυτή η κατάσταση δεικνύει καθαρά για άλλη μια φορά γιατί η Ε.Ε. και τα μέλη της δεν θα μπορούν να είναι αμερόληπτοι και αξιόπιστοι παράγοντες στην επίλυση του Κυπριακού».

«Σε σχέση με το Κυπριακό, οι χώρες που υπέγραψαν αυτή την ανακοίνωση θα πρέπει να θυμούνται ότι στο νησί δεν ζουν μόνο Ελληνοκύπριοι αλλά και Τουρκοκύπριοι και θα πρέπει να αντιληφθούν ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο στην περίπτωση που εξασφαλιστεί η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και ικανοποιηθούν οι ανάγκες για την ασφάλειά τους.

»Πρέπει να δουν πλέον ότι ο λόγος μη επίλυσης του Κυπριακού για 56 χρόνια είναι η απροθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς να μοιραστεί την εξουσία.

»Επίσης, πρέπει να αποδεκτούν ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα και στις φυσικές πηγές ενέργειας του νησιού» αναφέρεται.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ θεωρεί πως «η στήριξη των μαξιμαλιστικών ισχυρισμών της ελληνοκυπριακής πλευράς για τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της σημαίνει από μόνη της παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Επειδή, όπως έχουμε ήδη τονίσει νωρίτερα, τόσο η Ε.Ε., όσο και οποιοδήποτε μέλος της ΕΕ δεν μπορούν να νομιμοποιήσουν αυτά τα όρια αποφασίζοντας, σαν να είναι δικαστήριο, για τους ισχυρισμούς μιας χώρας για τα θαλάσσια όριά της.

»Επιπλέον, η ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου (σ.σ. έτσι αποκαλούν τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία), η οποία σφετερίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι αποτελούν συνιδρυτικό στοιχείο με ίσα δικαιώματα, δεν είναι μια κανονική χώρα».

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται «για άλλη μια φορά στη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να προστατεύει με τον ίδιο τρόπο τόσο τα δικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των υδρογονανθράκων στο νησί, και ότι στο θέμα αυτό δεν θα διστάσει να προβεί στα απαραίτητα βήματα».

Οι ηγέτες του Νότου της ΕΕ όχι μόνο εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, καταδικάζοντας την τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ αλλά και δήλωσαν υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για αυτή της τη συμπεριφορά – Διαβάστε περισσότερα εδώ…

Σχετικά άρθρα