Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ηγέτες του Νότου της ΕΕ ζητούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Οι ηγέτες του Νότου της ΕΕ ζητούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γαλλία, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου προς την Κύπρο στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εντός της ΑΟΖ της, την αναγνώριση της σημασίας εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς την υποστήριξη πολιτικών υπέρ της κοινωνικής Ευρώπης της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και υπέρ της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στην Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής «Med7» της Μάλτας.

Στη Σύνοδο συμμετείχαν οι επτά ηγέτες των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, ήτοι της Ελλάδας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η Διακήρυξη της 7ης Συνόδου των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου επιβεβαιώνει τη μεγάλη επιτυχία της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε η Ελλάδα πριν από 3 χρόνια.

Στην Κοινή Διακήρυξη τους, οι «Med7» εκφράζουν «την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη» τους με την Κυπριακή Δημοκρατία στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της να εξερευνά, να εκμεταλλεύεται και να αναπτύσσει τους φυσικούς πόρους της εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με προηγούμενα Συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «7» υπενθυμίζουν την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Παράλληλα, εκφράζουν τη βαθιά τους λύπη που η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ που καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εκφράζουν τη σοβαρή τους ανησυχία για τις υφιστάμενες ή ενδεχόμενες γεωτρητικές δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Καλούν την ΕΕ «να συνεχίσει να εμπλέκεται σε αυτό το θέμα και σε περίπτωση που η Τουρκία δεν σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της να μελετήσει τη λήψη κατάλληλων μέτρων σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο.

Οι «Med7» καλούν την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του πλαισίου διαπραγμάτευσης, περιλαμβανομένης της πλήρους και χωρίς διακρίσεις εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης σε σχέση με όλα τα κράτη μέλη.

Επαναλαμβάνουν επίσης ότι «η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητη».

Ως προς αυτό, επαναλαμβάνουν την έκκληση τους προς την Τουρκία για ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κύπρο.

Παράλληλα, οι «Med7» αναγνωρίζουν την ιστορική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη σημασία εφαρμογής της, καθώς θα ωφελήσει και την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Σχετικά άρθρα