Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η σκληρή φυλακή του πρώην αφεντικoύ της Nissan – Κρατούμενοι κοιμούνται μόνο δύο ώρες

Η σκληρή φυλακή του πρώην αφεντικoύ της Nissan – Κρατούμενοι κοιμούνται μόνο δύο ώρες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για NISSAN, Αυτοκινητοβιομηχανίες, Ιαπωνία, Φοροδιαφυγή, Φυλακές,

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ σχετικά με το διαβόητο κέντρο κράτησης στο Τόκιο, οι συνθήκες κράτησης του οποίου έχουν πολλάκις κατηγορηθεί ότι αναγκάζουν τους κρατούμενους σε ομολογία, φιλοξενεί ο Guardian.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, το κτίριο σε σχήμα Χ δεσπόζει στον ορίζοντα της ελάχιστα τουριστικής γειτονιάς του Κοσουγκέ στα βορειοανατολικά της πόλης.

Πρόκειται για μια φυλακή που έχει συγκεντρώσει μονάχα σποραδικό ενδιαφέρον από τα ΜΜΕ, παρότι φιλοξενούνται εκεί περισσότεροι από 1.600 τρόφιμοι και 800 άτομα προσωπικό.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα συγκεντρώνει περισσότερα βλέμματα λόγω της περίπτωσης του Κάρλος Γκοσν, του πρώην επικεφαλής της Nissan, ο οποίος φυλακίστηκε για 108 ημέρες, υποκείμενος σε ανακρίσεις για οικονομικές ατασθαλίες και παράβαση εμπιστοσύνης, πριν αποφυλακιστεί με εγγύηση τον Μάρτιο.

Η μακροχρόνια κράτησή του προκάλεσε τη διεθνή καταδίκη της Ιαπωνίας, καθώς η χώρα επιτρέπει σε εισαγγελείς να διατάσσουν την κράτηση υπόπτων μέχρι και για 23 ημέρες για κάθε πιθανή κατηγορία, αλλά και την ανάκρισή τους χωρίς την παρουσία δικηγόρων.

Προφανώς για να αποφύγουν την περαιτέρω αρνητική δημοσιότητα, αυτή την εβδομάδα οι υπεύθυνοι του κέντρου άνοιξαν τις πόρτες στον ξένο τύπο.

Όλοι οι κρατούμενοι διαμένουν σε ένα κελί 7,5 τ.μ. που περιέχει πτυσσόμενο κρεβάτι, μια τουαλέτα, ένα ράφι, ένα χαμηλό τραπέζι και έναν νεροχύτη.

Τους επιτρέπεται να ασκούνται σε περιφραγμένο χώρο για 30 λεπτά κάθε μέρα και να κοιμούνται για ένα δίωρο μετά το μεσημεριανό γεύμα, αλλά στο υπόλοιπο διάστημα είναι υποχρεωμένοι να κάθονται στο πάτωμα.

Κι αυτό «για να μη νομίζουν οι φύλακες ότι ο κρατούμενος είναι άρρωστος ή αυτοκτόνησε», όπως δήλωσε ο επικεφαλής του κέντρου, ο οποίος προσέθεσε ότι όλα είναι σχεδιασμένα ώστε να αποτρέπονται οι απόπειρες αυτοκτονίας.

Αυτή τη στιγμή, οι 1.216 από τους 1.758 έγκλειστους περιμένουν να δικαστούν, αφού κατηγορούνται για εγκλήματα που κυμαίνονται από κλοπή και απάτη έως κατοχή ναρκωτικών και, σε μερικές περιπτώσεις, για φόνο.

Ανάμεσά τους, 239 μη-Ιάπωνες κρατούμενοι από 38 χώρες, οι περισσότεροι από την Κίνα, το Βιετνάμ και τη Νότια Κορέα.

Τα κελιά, μερικά από τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν έως και έξι άτομα, δεν έχουν τηλεοράσεις.

Οι τρόφιμοι επιτρέπεται να ακούνε ραδιόφωνο τα πρωινά, αλλά όχι το βράδυ. Κάνουν μπάνιο τρεις φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι και δύο φορές τον χειμώνα.

Η μέρα τους ξεκινά στις 7 το πρωί και τελειώνει όταν τα φώτα χαμηλώνουν, χωρίς να σβήνουν, στις 9 το βράδυ.

Τα τρία καθημερινά γεύματα αποτελούνται από ρύζι, σούπα και ένα μικρό κομμάτι από κρέας ή ψάρι, ενώ αποφασίζονται από διατροφολόγους.

Οι τρόφιμοι μπορούν να γράφουν ένα γράμμα την ημέρα και να λαμβάνουν απεριόριστη αλληλογραφία από τους φίλους και την οικογένεια.

Οι ξένοι δημοσιογράφοι δεν περιηγήθηκαν και στον θάλαμο εκτέλεσης, όπου οι θανατοποινίτες απαγχονίζονται μετά από μια σύντομη συνάντηση με έναν βουδιστή ιερέα.

Η Ιαπωνία έχει δεχθεί κριτική για τη μυστικοπάθεια, με την οποία περιβάλλει τη θανατική ποινή, με κρατούμενους να μένουν στην απομόνωση για χρόνια και να ενημερώνονται για τις εκτελέσεις τους λίγες ώρες προτού αυτές λάβουν χώρα, μια πρακτική που η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε ως «σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος της φυλακής σχολίασε σχετικά:

«Οι συνθήκες διαβίωσης εδώ πρέπει να είναι καλές, αλλά όχι τόσο καλές ώστε να είναι καλύτερες από εκείνες ορισμένων ανθρώπων που ζουν έξω».

Σχετικά άρθρα