Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας στο Ιράν σε ρόλο διαμεσολαβητή με τις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας στο Ιράν σε ρόλο διαμεσολαβητή με τις ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, Ιαπωνία, Ιράν, Σίνζο Άμπε, Χασάν Ροχανί,

Στο Ιράν, με το βλέμμα στις διεθνείς κυρώσεις και την εσωτερική πολιτική, μεταβαίνει σήμερα στο Ιράν ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Σε ρόλο διαμεσολαβητή, ο Άμπε θα προσπαθήσει να αποκλιμακωθεί η ένταση που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο χρόνο στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, αν και παρατηρητές εκφράζουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με το αίσιο αποτέλεσμα της επίσκεψης.

Ο Άμπε είναι ο πρώτος Ιάπωνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται το Ιράν εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Θα έχει συναντήσεις τόσο με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη Αλί Χαμενεΐ όσο και με τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί.

Ασχέτως με το αποτέλεσμα, πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το ταξίδι αυτό θα ωφελήσει το προφίλ του Άμπε ως παγκόσμιου ηγέτη, εν όψει μάλιστα των εκλογών στην Ιαπωνία.

Επισήμως, Ιαπωνία και Ιράν γιορτάζουν φέτος την 90ή επέτειο των διπλωματικών τους σχέσεων.

Ένας λόγος για τον οποίο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη συγκεκριμένη επίσκεψη είναι το γεγονός ότι πραγματοποιείται λίγο αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επισκέφτηκε την Ιαπωνία, την περίοδο μάλιστα που οι σχέσεις Ουάσιγκτον και Τεχεράνης βρίσκονται στο ναδίρ εξαιτίας της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 και την επιβολή εκ νέου κυρώσεων.

Η ένταση κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο όταν οι ΗΠΑ έστειλαν αεροπλανοφόρο στην περιοχή, δημιουργώντας φόβους για μια πραγματική αντιπαράθεση.

Μία ημέρα μάλιστα προτού αναχωρήσει για το Ιράν, ο Άμπε είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τραμπ, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για την Τεχεράνη, δήλωσε εκπρόσωπος του Ιάπωνα πρωθυπουργού.

Σχετικά άρθρα