Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Μαυροβούνιο θέλει αυτοκέφαλη Εκκλησία και όχι να είναι υπό τη Σερβία

Το Μαυροβούνιο θέλει αυτοκέφαλη Εκκλησία και όχι να είναι υπό τη Σερβία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών, Μίλο Τζουκάνοβιτς, δήλωσε ότι «η αποκατάσταση του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας του Μαυροβουνίου είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διόρθωση των ιστορικών αδικιών», έγραψε η σερβική «Politika» και αναδημοσίευσε το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Ο Τζουκάνοβιτς πρόσθεσε ότι θα αφοσιωθεί στο θέμα αυτό, «είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι» και τόνισε ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο διατηρεί την υποδομή της ιδέας της «Μεγάλης Σερβίας», όπως ανέφερε η ραδιοτηλεόραση του Μαυροβουνίου (RTCG).

«Σήμερα, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία προσπαθεί με οποιονδήποτε τρόπο, μέσα από διάφορες μορφές, να εμποδίσει ό,τι η Ευρώπη επιδιώκει καθώς και τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της σύγχρονης κοινωνίας του Μαυροβουνίου, προκειμένου να διατηρήσει ένα θρησκευτικό μονοπώλιο στο Μαυροβούνιο και να παρεμποδίσει την εγκαθίδρυση του κράτους δικαίου συνεχίζοντας να χρησιμοποιεί αυτό που, σύμφωνα με το νομικό σύστημα του Μαυροβουνίου, δεν της ανήκει», δήλωσε ο Τζουκάνοβιτς στην εκλογική συνδιάσκεψη του κόμματός του στο Νίκσιτς.

Πάντως, για να μην κοροϊδευόμαστε τόσο εξωφρενικά μεταξύ μας στα Βαλκάνια, οι Μαυροβούνιοι κανονικά είναι Σέρβοι.

Επειδή όμως οι Νοτιοσλάβοι (Γιουγκοσλάβοι) έχουν «χαλαρή» ενιαία εθνική ταυτότητα και είναι επιρρεπείς στη δημιουργία νέων εθνοτήτων, όπως έκαναν στη Βοσνία (οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας είναι Σέρβοι εξισλαμισμένοι), στη Βόρεια Μακεδονία κ.α., περίπου οι μισοί κάτοικοι του Μαυροβουνίου λένε ότι είναι Μαυροβούνιοι και ότι τα σέρβικα που μιλάνε είναι μαυροβουνιακά. Όχι ως διάλεκτος της σερβικής αλλά ως άλλη γλώσσα.

Το επικίνδυνο με τους Νοτιοσλάβους είναι ότι μετατρέπουν τους γεωγραφικούς προσδιορισμούς σε εθνότητες και τις διαλέκτους σε γλώσσες, παραβιάζοντας κάθε λογική και επιστήμη.

Το Μαυροβούνιο ήταν από την απελευθέρωσή του από τους Οθωμανούς μέχρι το 1910 ανεξάρτητο πριγκηπάτο.

Στην περίοδο 1910 – 1918 μετετράπη σε βασίλειο ώσπου ενσωματώθηκε στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας.

Στη Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας 1945 – 1992 το Μαυροβούνιο υπήρξε ως σοσιαλιστική συνιστώσα.

Μετά τις ανεξαρτοποιήσεις των υπόλοιπων σοσιαλιστικών δημοκρατιών (Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη και Βόρεια Μακεδονία) αποτέλεσε μέλος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας με τη Σερβία.

Στις 4 Φεβρουαρίου του 2003 η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, έπειτα από μία συμφωνία, μετασχηματίστηκε στην ομοσπονδία Σερβίας και Μαυροβουνίου.

Η ομοσπονδία αυτή, διαλύθηκε τον Ιούνιο του 2006 με την ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου ύστερα από δημοψήφισμα.

Νομικά διάδοχο κράτος της Ένωσης Σερβίας και Μαυροβουνίου είναι η Σερβία.

Σε ό,τι αφορά το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας του Μαυροβουνίου, αυτό προφανώς είναι ζήτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στο Μαυροβούνιο υφίσταται μια σχισματική τοπική Εκκλησία, που αποσχίστηκε από το Σερβικό Πατριαρχείο το 1993 και δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία.

Σχετικά άρθρα