Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμερικανός Πρέσβης: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να κρατήσει εδάφη στη Δυτική Όχθη

Αμερικανός Πρέσβης: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να κρατήσει εδάφη στη Δυτική Όχθη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανική Πρεσβεία, Διπλωματικό Σώμα, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι,

«Υπό ορισμένες περιστάσεις νομίζω πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να διατηρήσει ένα τμήμα, αλλά όχι ολόκληρη τη Δυτική Όχθη», δηλαδή την Ιουδαία και τη Σαμάρεια, αρχαία εβραϊκά εδάφη, που κατοικούνται από Παλαιστίνιους και κατέλαβε το Ισραήλ πριν 50 χρόνια από την Ιορδανία.

Το παραπάνω δικαίωμα του Ισραήλ δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ιεροσόλυμα, Ντέιβιντ Φρίντμαν, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην εφημερίδα New York Times.

Οι δηλώσεις του είναι πιθανό να ενισχύσουν την εναντίωση των Παλαιστινίων σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο της Ουάσιγκτον το οποίο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.

Μέχρι τώρα δεν έχει οριστεί καμία ημερομηνία για την ανακοίνωση του ειρηνευτικού σχεδίου, όμως δεν αναμένεται να ανταποκριθεί στις κυριότερες διεκδικήσεις των Παλαιστινίων, όπως η εγκαθίδρυση ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο κόσμος είναι ένα αδύναμο παλαιστινιακό κράτος ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ιορδανία», δήλωσε ο Φρίντμαν και πρόσθεσε:

«Βασιζόμαστε στο ότι το καλό σχέδιο την κατάλληλη στιγμή θα λάβει τη σωστή αντίδραση».

Ο Φρίντμαν δήλωσε επίσης πως το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο έχει σκοπό να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των Παλαιστινίων, χωρίς όμως να προσφέρει μια «μόνιμη επίλυση της σύγκρουσης», ενώ διευκρίνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν στενά με την Ιορδανία.

Η αλήθεια για το λεγόμενο παλαιστινιακό κράτος

Να σημειωθεί ότι Παλαιστινιακό Κράτος ουδέποτε υπήρξε.

Τα λεγόμενα «παλαιστινιακά εδάφη» όταν καταλήφθηκαν από το Ισραήλ ήταν αιγυπτιακά (Γάζα) και ιορδανικά (Δυτική Όχθη – ανατολική Ιερουσαλήμ).`

Οι πιο εθνικιστές Ισραηλινοί δηλώνουν συχνά ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν χώρα και αυτή είναι η Ιορδανία, το οποίο και αληθεύει, διότι οι κάτοικοι της Δυτικής Όχθης ήταν Ιορδανοί πολίτες όταν καταλήφθηκαν από το Ισραήλ.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 Αίγυπτος και Ιορδανία παραιτήθηκαν από την κυριαρχία τους στα εδάφη που είχε καταλάβει το Ισραήλ ώστε να ιδρυθεί σε αυτά Παλαιστινιακό Κράτος.

Το Παλαιστινιακό Κράτος ανακηρύχθηκε στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη.

H Γάζα ελέγχεται από τους ισλαμιστές της Χαμάς και η Δυτική Όχθη από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Και οι δύο παλαιστινιακές οργανώσεις κυβερνούν δικτατορικά, δίχως ελεύθερες εκλογές.

Ωστόσο, η Παλαιστινιακή Αρχή είναι κοσμική ενώ η Χαμάς τζιχαντιστές.

Στη Λωρίδα της Γάζας δεν υπάρχουν Ισραηλινοί εποικισμοί.

Στη Δυτική Όχθη το Ισραήλ έχει εγκαταστήσει χιλιάδες εποίκους, διεκδικώντας τα εδάφη αυτά ως αρχαία εβραϊκά.

Πράγματι, η Δυτική Όχθη είναι η Ιουδαία και η Σαμάρεια, δηλαδή τα εδάφη των αρχαίων εβραϊκών βασιλείων (Βασίλειο Ιούδα και Βασίλειο Ισραήλ).

Προφανώς και ένα εβραϊκό κράτος θεωρεί αυτονόητο να περιλαμβάνει την αρχαία του πρωτεύουσα (Ιερουσαλήμ) και τα αρχαία του εδάφη, όπως η Ελλάδα θεωρούσε αυτονόητο όταν απελευθερώθηκε να έχει πρωτεύουσα την Αθήνα, ελληνικό έδαφος την Αττική και ελληνική την Ακρόπολη των Αθηνών.

Να σημειωθεί ότι στην εβραϊκή Ακρόπολη, στο Όρος του Ναού στα Ιεροσόλυμα, έχουν οικοδομηθεί από τον μεσαίωνα μουσουλμανικά τζαμιά και θεωρείται η περιοχή μουσουλμανικό προσκύνημα, ιερός τόπος.

Φανταστείτε δηλαδή το τζαμί που είχαν χτίσει η Τούρκοι πάνω στην Ακρόπολη της Αθήνας και συγκεκριμένα μέσα στον Παρθενώνα, να μην το είχαμε γκρεμίσει μετά την απελευθέρωση, να το είχαμε «σεβαστεί» και σήμερα η Ακρόπολη των Αθηνών να ήταν τόπος προσκυνήματος των μουσουλμάνων και να απαγορευόταν στους Έλληνες να την επισκέπτονται.

Διότι αυτό απαιτείται από τους Εβραίους. Να μην έχουν δική τους την Ακρόπολή τους, εκεί που ήταν κάποτε χτισμένος ο Ναός τους, επειδή καταπατήθηκε εδώ και πολλούς αιώνες από τους μουσουλμάνους.

Η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης.

Το τζαμί που είχαν χτίσει οι Τούρκοι μέσα στον Παρθενώνα, μετά τον βομβαρδισμό του ναού από τους Βενετσιάνους το 1687, και γκρεμίστηκε το 1840.

Πριν την έκρηξη του 1687, από βενετσιάνικη βόμβα, ο Παρθενώνας είχε μετατραπεί σε τζαμί με μιναρέ.

Ο Θόλος ή Τρούλος του Βράχου είναι μουσουλμανικό ιερό το οποίο βρίσκεται στο Όρος του Ναού (Χαράμ αλ-Σαρίφ), στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Ο Θόλος του Βράχου είναι μέρος ενός συμπλέγματος θρησκευτικής σημασίας για τους Μουσουλμάνους, που περιλαμβάνει επίσης το Τέμενος Αλ Άκσα, και δευτερεύοντα θρησκευτικά κτίσματα. Η θολωτή κατασκευή είναι εμπνευσμένη από το χριστιανικό Ναό της Αναστάσεως. Ολοκληρώθηκε το 692, γεγονός που καθιστά το Θόλο του Βράχο ένα από τα παλαιότερα δείγματα ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Η θρησκευτική σημασία του προέρχεται από το λίθο (ή απλά Βράχο), που βρίσκεται μέσα στο κέντρο του τεμένους, ο οποίος έχει μεγάλη σημασία για Εβραίους, Μουσουλμάνους και Χριστιανούς, γιατί σύμφωνα με τη παράδοση εκεί έγινε η θυσία του Αβραάμ. Το κτίριο είναι οχτάγωνο, ενώ στο κέντρο βρίσκεται ένας θόλος διαμέτρου περίπου 20 μέτρων. Ο Θόλος του Βράχου βρίσκεται στο κέντρο του Όρους του Ναού, στην περιοχή του εβραϊκού Δεύτερου Ναού. Η τοποθεσία είναι ιερή για τους χριστιανούς, κυρίως λόγω του ρόλου που έπαιξε ο Ναός στη ζωή του Ιησού. Ο ναός καταστράφηκε το 70 μ.Χ. από τους Ρωμαίους, οι οποίοι έχτισαν ένα ναό του Δία στη θέση του. Κατά τη Βυζαντινή εποχή, η Ιερουσαλήμ ήταν κυρίως χριστιανική, και οι προσκυνητές έρχονταν κατά δεκάδες χιλιάδες για να δουν τα μέρη όπου ο Ιησούς περπάτησε. Μετά την εισβολή των Περσών το 614, ακολουθούμενη από τη Μουσουλμανική πολιορκία της Ιερουσαλήμ το 637, ο Θόλος του Βράχου κατασκευάστηκε με εντολή του Ομεϋάδη χαλίφη Αμπντ αλ-Μαλίκ μεταξύ του 689 και του 691.

Σχετικά άρθρα