Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δείπνο έξι πρωθυπουργών στις Βρυξέλλες με κυρίως πιάτο τον διάδοχο του Γιούνκερ

Δείπνο έξι πρωθυπουργών στις Βρυξέλλες με κυρίως πιάτο τον διάδοχο του Γιούνκερ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντόνιο Κόστα, Αντρέι Πλένκοβιτς, Βέλγιο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES), Ισπανία, Κρισγιάνις Καρίνς, Κροατία, Λετονία, Μάνφρεντ Βέμπερ, Μαρκ Ρούτε, Ολλανδία, Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Πέδρο Σάντσεθ, Πορτογαλία, Σαρλ Μισέλ, Φρανς Τίμερμανς,

Έξι πρωθυπουργοί, από τις τρεις ισχυρότερες ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες, συναντήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στις Βρυξέλλες σε μία προσπάθεια να δοθεί ώθηση στις τεταμένες διαπραγματεύσεις για τα νέα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε, «η συνάντηση ήταν εποικοδομητική» και επέτρεψε «να εντοπιστούν οι προκλήσεις» που υπάρχουν.

Κύριο πιάτο του «άτυπου δείπνου» ήταν η διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η συζήτηση περιστράφηκε γύρω και από άλλες θέσεις, όπως την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ κάλεσε τον φιλελεύθερο Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε, τους σοσιαλιστές επικεφαλής των κυβερνήσεων των δύο χωρών της Ιβηρικής, τον Ισπανό Πέδρο Σάντσεθ και τον Πορτογάλο Αντόνιο Κόστα, αλλά και δύο πρωθυπουργούς που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), τον Κροάτη Αντρέι Πλένκοβιτς και τον Λετονό Κρισγιάνις Καρίνς.

Οι έξι άνδρες ανήκουν στις τρεις πολιτικές οικογένειες που θα διαθέτουν τις περισσότερες έδρες στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη του Μαΐου, και τους ανατέθηκε να κάνουν διερευνητικές επαφές.

Μετά το δείπνο, ανακοίνωσαν ότι θα «διαβουλευθούν» με τις παρατάξεις τους και ότι θα «παραμείνουν σε στενή επαφή».

Πολλές ευρωπαϊκές πηγές προεξοφλούσαν πριν από δείπνο ότι δεν θα σημειωνόταν καμιά θεαματική εξέλιξη: οι γραμμές των ισχυρότερων πολιτικών ομάδων παραμένουν αμετακίνητες.

Οι σοσιαλιστές «θα ξαναπούν ότι θέλουν τον Φρανς Τίμερμανς», το ΕΛΚ «θα πει πως υποστηρίζει τον Μάνφρεντ Βέμπερ», σχολίασε ευρωπαϊκή πηγή, αναφερόμενη στους δύο Spitzenkandidaten, αντιστοίχως τον Ολλανδό και τον Γερμανό που τέθηκαν επικεφαλής των ψηφοδελτίων της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς στις ευρωεκλογές.

Στο δείπνο δεν παρακάθισαν ούτε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ούτε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Οι επικεφαλής των κυβερνήσεων των δύο ισχυρότερων ευρωπαϊκών χωρών θα έχουν καθοριστικό ρόλο στην κατανομή των σημαντικότερων ευρωπαϊκών αξιωμάτων.

Στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Μαΐου στις Βρυξέλλες, ο Μακρόν δεν έκρυψε τις έντονες επιφυλάξεις του για την υποψηφιότητα του Βαυαρού Βέμπερ, στον οποίο μολαταύτα η Μέρκελ επανέλαβε τη στήριξή της για τη διαδοχή του Γιούνκερ τον Νοέμβριο.

Οι «28» θα αποπειραθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για το ποιον θα προτείνουν στη σύνοδο της 20ής και της 21ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Το όνομα θα πρέπει να λάβει την έγκριση τουλάχιστον 21 χωρών-μελών πριν τεθεί σε ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επαφίεται κατόπιν στους ευρωβουλευτές να εγκρίνουν (με απλή πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 376 έδρες) ή να απορρίψουν την υποψηφιότητα που θα προταθεί από τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων.

Το παιχνίδι ωστόσο μοιάζει ακόμη ανοικτό, δύο εβδομάδες έπειτα από μια εκλογική διαδικασία στην οποία το ΕΛΚ και οι Σ&Δ παρέμειναν μεν οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά απώλεσαν την πλειοψηφία που μπορούσαν ιστορικά να σχηματίζουν συνεννοούμενες.

Η άνοδος της άκρας δεξιάς και των ευρωσκεπτικιστών αποδείχθηκε περιορισμένη.

Όμως οι Φιλελεύθεροι, που μετατράπηκαν στην τρίτη δύναμη στο Ε.Κ. χάρη στην ενίσχυση των ευρωβουλευτών του κόμματος του Μακρόν, όπως και οι Πράσινοι, έχουν σκοπό να συμμετέχουν ενεργά στο εξής στη λήψη όλων των μεγάλων αποφάσεων.

Σύνοδος Κορυφής την 30ή Ιουνίου;

Η ευρωπαϊκή δεξιά ήδη όρισε τον Μάνφρεντ Βέμπερ αρχηγό της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ε.Κ., θέση που θα του επιτρέψει να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τις άλλες πολιτικές ομάδες για να διαμορφωθεί πλειοψηφία.

Οι συνομιλίες για να οριστεί το πρόγραμμα των εργασιών και η εντολή της επόμενης Επιτροπής επισήμως ξεκινούν τη 12η Ιουνίου.

Σκοπός η συνεννόηση και ένα πρόγραμμα που θα μπορούν να προσυπογράψουν και οι τέσσερις μεγάλες φιλοευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες (ΕΛΚ, Σ&Δ, ALDE, Πράσινοι).

Ταυτόχρονα θα εξεταστεί το ζήτημα της επιλογής του επόμενου επικεφαλής της Κομισιόν.

Το ΕΛΚ επιμένει να υπενθυμίζει πως είναι «η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα» στο Ε.Κ. κι ότι έχει «πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»· Κατά συνέπεια, «ζητούμε την προεδρία της Επιτροπής.

«Για όλες τις άλλες θέσεις, μπορούμε να διαπραγματευθούμε», ανέφερε ένας από τους ηγέτες.

Με δεδομένη την περιπλοκότητα των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται ατύπως ήδη σε εξέλιξη, είναι πιθανή η σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής την 30ή Ιουνίου, σε περίπτωση αποτυχίας αυτής της 20ής και της 21ης Ιουνίου.

Σχετικά άρθρα