Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μαρκ Π. Φίτζεραλντ: Να ενισχυθεί η παρουσία του Αμερικανικού Στόλου στην Αν. Μεσόγειο

Μαρκ Π. Φίτζεραλντ: Να ενισχυθεί η παρουσία του Αμερικανικού Στόλου στην Αν. Μεσόγειο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Έκτος Αμερικανικός Στόλος, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Ισραήλ, Κύπρος, Λαττάκεια (Λαοδίκεια), Ρωσία, Συρία, Ταρτούς (Ανταράδος), Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Χεζμπολάχ,

Την περαιτέρω ανάπτυξη της παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτήρισε αναγκαία, για μια σειρά από λόγους που σχετίζονται με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο, την αυξανόμενη ρωσική επιρροή και το Ιράν, ο Αμερικανός ναύαρχος εν αποστρατεία, Μαρκ Π. Φίτζεραλντ (Mark P. Fitzgerald).

Με ανάλυσή του στο Defense One και όπως μεταφέρει η ιστοσελίδα sigmalive.com, σημειώνει ότι για πρώτη φορά από το 2016, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέπτυξε πρόσφατα δύο αεροπλανοφόρα τύπου Nimitz στην περιοχή τον Απρίλιο.

«Αυτό ήταν ένα σημαντικό μήνυμα στους εταίρους και τους αντιπάλους της Αμερικής, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ενισχυθεί η παρουσία του ναυτικού των ΗΠΑ σε αυτά τα όλο και περισσότερο αμφισβητούμενα ύδατα», επισήμανε.

Όσον αφορά τη ρωσική παρουσία, σημείωσε πως η Μόσχα έχει εδραιώσει μόνιμη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο με την ανάπτυξη ναυτικής βάσης στην Ταρτούς της Συρίας, την εγκατάσταση των S-400 και την παροχή των S-300 στον Άσαντ, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Μόσχα είναι εδώ για να μείνει.

Σχετικά με το Ιράν, τονίζεται ότι η Τεχεράνη επιδιώκει επίσης να εδραιώσει τις δυνάμεις της κατά μήκος της Μεσογείου.

Έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει να μισθώνει μέρος του λιμανιού στη Λαοδίκεια (Λατάκια) τον Οκτώβριο, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στη λαθραία μεταφορά όπλων στη Συρία και τελικά να απειλήσει το Ισραήλ και την ελευθερία πλοήγησης του 6ου Στόλου των ΗΠΑ.

Πράγματι, η Τεχεράνη, μέσω της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, μπορεί ήδη να απειλήσει τις υπεράκτιες ενεργειακές υποδομές.

Επιπλέον, ο Φίτζεραλντ ανέφερε ότι οι ανακαλύψεις ενέργειας από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο θα μπορούσαν να εμβαθύνουν τις υπάρχουσες αντιπαλότητες και να δημιουργούν νέες. «Ο Άσαντ μπορεί να κοιτάξει στη Μεσόγειο για να ενισχύσει τα εμπορικά έσοδα και τους ενεργειακούς πόρους καθώς εργάζεται για την ανοικοδόμηση της χώρας του. Η Χεζμπολάχ στον Λίβανο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις ενεργειακές διαμάχες με το Ισραήλ ως πρόσχημα για σύγκρουση. Και η Τουρκία θεωρεί όλο και περισσότερο ότι αποτελεί περιφερειακή ναυτική δύναμη, ανταγωνιζόμενη με την Ελλάδα και την Κύπρο».

Η σημερινή ναυτική στάση της Αμερικής στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι μεγάλη ή επαρκής για να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό της περιοχής. Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό φιλοξενεί μερικά αντιτορπιλικά στην Ισπανία και ένα αμφίβιο πολεμικό πλοίο στην Ιταλία.

Όσον αφορά το ναυτικό του ΝΑΤΟ, υποστήριξε πως παρά την αυξανόμενη παρουσία της Ρωσίας και του Ιράν, αυτό επικεντρώνεται στην περιφερειακή αποτροπή των συνεχών ροών μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

«Ωστόσο, οι Η.Π.Α. μπορούν να λάβουν αρκετά μέτρα για να βελτιώσουν τη στάση της δύναμης στην περιοχή», αναφέρει ο Αμερικανός απόστρατος του Ναυτικού, παρουσιάζοντας τρία βασικά μέτρα:

Πρώτον, το Πεντάγωνο πρέπει να χρησιμοποιήσει το μοντέλο Dynamic Force Employment για τη διατήρηση της αποτρεπτικής δύναμης στην περιοχή, μεταφέροντας περισσότερα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεδομένου ότι αυτό το μοντέλο επιτρέπει στις ναυτικές δυνάμεις να αναπτυχθούν σε απρόβλεπτες δομές ή περιοχές, οι αντίπαλοι είναι λιγότερο ικανοί να προετοιμαστούν για επιθετική δράση στην περιοχή.

Με την αύξηση της ευελιξίας ανάπτυξης, το Ναυτικό μπορεί πιο εύκολα να ανταποκριθεί στις κρίσεις, καθώς αναπτύσσεται και μπορεί να εκμεταλλευτεί στρατηγικές ευκαιρίες.

Δεύτερον, το Ναυτικό των Η.Π.Α. θα πρέπει να χρησιμοποιεί αυτές τις επιπλέον ναυτικές δυνάμεις για να αυξήσει τη συχνότητα και τη διάρκεια των επισκέψεων των λιμενικών σκαφών της EUCOM στα λιμάνια των χωρών εταίρων της περιοχής.

Αυτές οι επισκέψεις έχουν το διπλό όφελος από την ενίσχυση της σχέσης της Αμερικής με τους συμμάχους της, αποτρέποντας παράλληλα τους αντιπάλους της.

Τρίτον, η Ουάσιγκτον πρέπει να βοηθήσει τους περιφερειακούς συμμάχους να βελτιώσουν τις δυνατότητές τους και την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Αμερικανικό Ναυτικό θα πρέπει να συνδυάσει μια αυξημένη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο με μια επέκταση της πολυεθνικής κατάρτισης επικεντρωμένη στην αντιμετώπιση των ρωσικών και ιρανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Οι Η.Π.Α. θα πρέπει επίσης να παρέχουν περισσότερα σκάφη και άλλα όπλα και αμυντικά εργαλεία.

«Για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί κέντρο περίπλοκων προκλήσεων τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για τους συμμάχους της», καταλήγει η ανάλυση.

Σχετικά άρθρα