Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ζόραν Ζάεφ: Κίνδυνος να καταρρεύσει η κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία

Ζόραν Ζάεφ: Κίνδυνος να καταρρεύσει η κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζόραν Ζάεφ, Σκόπια,

Μια αποτυχία να ορισθεί εντός του καλοκαιριού συγκεκριμένη ημερομηνία συνομιλιών για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση της κυβέρνησης, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα άνοιγε το δρόμο για τους εθνικιστές και τις φιλο-ρωσικές δυνάμεις να ενισχύσουν την επιρροή τους στα Βαλκάνια, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις του κ. Ζάεφ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Η Βόρεια Μακεδονία έλαβε τον Φεβρουάριο το «πράσινο φως» για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, μετά την επίλυση του ζητήματος του ονοματολογικού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα αναγνώρισε ότι η χώρα έχει προχωρήσει σε επαρκείς μεταρρυθμίσεις, ώστε να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η τελική απόφασή εναπόκειται στις χώρες-μέλη, ορισμένες εκ των οποίων εμφανίζονται επιφυλακτικές σε περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εάν η Ε.Ε. δεν ορίσει ημερομηνία, τότε είνα πολύ πιθανό να πέσει η κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Ζάεφ.

«Εάν χρειασθεί να πάμε σε πρόωρες εκλογές, η οικονομία θα σταματήσει», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός ανέλαβε καθήκοντα το 2017 μετά την απομάκρυνση του Νίκολα Γκρουέφσκι, πρώτην πρωθυπουργού, και επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNΕ.

Η Ρωσία, που αντιδρά στην επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βόρειας Μακεδονίας, στηρίζοντας τον Ζάεφ να καταλήξει στη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα.

Μια απογοήτευση ως προς την ένταξη στην Ε.Ε.θα έδινε ελπίδα «στους πολίτες που υποστηρίζουν τον εθνικισμό και αυτό δεν είναι καλό -ούτε για τη χώρα ούτε για την περιοχή», σημείωσε ο κ. Ζάεφ.

Σχετικά άρθρα