Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Ιδιαίτερα ανησυχητική» η πίεση των ΗΠΑ στο Ιράν λέει ο πρόεδρος της Κίνας

«Ιδιαίτερα ανησυχητική» η πίεση των ΗΠΑ στο Ιράν λέει ο πρόεδρος της Κίνας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Κίνα, Σι Τζινπίνγκ,

Ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ την αύξηση της έντασης στη Μέση Ανατολή, εξαιτίας της πίεσης που ασκούν οι ΗΠΑ στο Ιράν, καλώντας όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Η ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη κλιμακώθηκε τον περασμένο μήνα, έναν χρόνο πλέον μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), προέβλεπε την επιβολή περιορισμών στο ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των οικονομικών κυρώσεων.

Η Ουάσιγκτον όμως επανέφερε σε ισχύ σταδιακά τις κυρώσεις της πέρυσι ενισχύοντάς τες στις αρχές του περασμένου μήνα, με σκοπό να αναγκάσει όλες τις χώρες να διακόψουν εντελώς τις εισαγωγές ιρανικού αργού.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής αναμέτρησης και ανέπτυξε επιπλέον στρατεύματα στην περιοχή για να αντιμετωπιστούν οι ιρανικές «απειλές».

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων TASS και στην εφημερίδα Ρασίσκαγια Γκαζέτα ο Σι τόνισε ότι λόγω της «ακραίας πίεσης» που ασκείται από την αμερικανική κυβέρνηση στο Ιράν και των μονομερών κυρώσεων, η ένταση δεν σταματά να ανεβαίνει στη Μέση Ανατολή.

«Η εξέλιξη της κατάστασης είναι ανησυχητική» είπε, σύμφωνα με την επίσημη απομαγνητοφώνηση των δηλώσεών του όπως μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών εν όψει της σημερινής επίσκεψής του στη Ρωσία.

Για τον Σι η συμφωνία με το Ιράν πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και να τηρηθεί διότι έχει κρίσιμη σημασία για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.

«Οι απόψεις και οι θέσεις της Κίνας και της Ρωσίας για το ζήτημα του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας του Ιράν είναι ευθυγραμμισμένες σε υψηλό βαθμό», ανέφερε, προσθέτοντας πως Πεκίνο και Μόσχα «ελπίζουν ότι όλα τα μέρη θα παραμείνουν ψύχραιμα, θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, θα εντείνουν τον διάλογο και τις διαβουλεύσεις και θα χαμηλώσουν τη θερμοκρασία της τρέχουσας τεταμένης κατάστασης».

Η Κίνα δεν κρύβει την έντονη δυσαρέσκειά της για τις απειλές των ΗΠΑ εναντίον των χωρών και των εταιρειών που παραβιάζουν τις αμερικανικές κυρώσεις εισάγοντας ιρανικό αργό. Το Πεκίνο διατηρεί στενές σχέσεις με την Τεχεράνη στο πεδίο της ενέργειας.

Στη συνέντευξή του στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Σι δεν έκανε άμεση αναφορά στο ζήτημα των κυρώσεων στους εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου, αλλά σε μία έμμεση αναφορά σημείωσε πως «η Κίνα θα συνεχίσει να προασπίζεται τα θεμιτά συμφέροντά της και τα νόμιμα δικαιώματά της».

Σχετικά άρθρα