Ο Γενικός Διευθυντής του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Τάσος Τζιωνής, προέβη την Παρασκευή σε παρουσίαση προς τους Πρέσβεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις εντός της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την προβολή και χαρτών.
Ο κ. Τζιωνής ενημέρωσε τους πρέσβεις σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας εντός της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη συμμετοχή του τουρκικού πλοίου «Πορθητής» (Fatih), οι οποίες δεν γίνονται, όπως σημείωσε στην παρουσίασή του, προς όφελος των Τουρκοκυπρίων.
Η παρουσίαση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών [δείτε εδώ].
Στην παρουσίαση του κ. Τζιωνή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι τουρκικές δραστηριότητες είναι αντίθετες με τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι θα στερηθούν, μαζί με τους Ελληνοκύπριους, τον δίκαιο καταμερισμό των ωφελημάτων από την αξιοποίηση των πόρων στη δυτική θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.
Η ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ, με την επισήμανση ότι πρόκειται περί ΑΟΖ της ΕΕ. Στην κεντρική φωτογραφία, με κόκκινο χρώμα, η θαλάσσια περιοχή που διεκδικεί η Τουρκία ως υφαλοκρηπίδα της, αρπάζοντας μέρος της ελληνικής ΑΟΖ -μην αναγνωρίζοντας επήρεια στο Καστελόριζο- και τη μισή κυπριακή ΑΟΖ
Σημειώνεται ότι η περιοχή γεώτρησης βρίσκεται εντός θαλάσσιου χώρου που διεκδικείται, χωρίς να υπάρχει εύλογη βάση, από την Τουρκία ως τμήμα της υφαλοκρηπίδας της.
Η Κύπρος έχει επανειλημμένα καλέσει την Τουρκία να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Αυτή η πρόσκληση προς την Τουρκία απευθύνθηκε με επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 12 Δεκεμβρίου 2018, προστίθεται.
Η Τουρκία, προστίθεται, απέρριψε κάθε προσπάθεια για μια ειρηνική διαπραγμάτευση και έχει καταφύγει σε πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο και εμποδίζουν την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας.
H Κύπρος έχει δηλώσει ότι το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της είναι η μέση γραμμή με την Τουρκία.
Ωστόσο, οι διεκδικήσεις της Τουρκίας ξεπερνούν κατά πολύ τη μέση γραμμή.
Αυτό καταδεικνύει το πώς η Τουρκία ασκεί αυτά που θεωρεί ως «δικαιώματα» της, κατά τρόπο καταχρηστικό και αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο, αναφέρεται.