Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην Αλβανία φόβος ότι δεν τους θέλουν στην ΕΕ – Ποια η ελληνική θέση

Στην Αλβανία φόβος ότι δεν τους θέλουν στην ΕΕ – Ποια η ελληνική θέση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Έντι Ράμα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Λουλζίμ Μπασά, Υπουργείο Εξωτερικών,

Η Αλβανία ίσως να πήρε το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, τα ευρωπαϊκά όμως κράτη δεν είναι ενθουσιασμένα με μια τέτοια προοπτική.

Στην Αλβανία φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται πώς δεν είναι «καλοδεχούμενοι».

Όπως έγραψε η αλβανική εφημερίδα «Πανόραμα», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις τρεις τελευταίες Εκθέσεις προόδου της, έχει προτείνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία.

Ωστόσο, ουδέποτε έως τώρα προσκλήθηκε.

Η Γερμανία δεν έχει αποφασίσει ακόμα για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία

Αλβανικές εφημερίδες υπογράμμισαν ότι η κυριότερη ευρωπαϊκή χώρα, η Γερμανία, δεν έχει λάβει ακόμα μια οριστική απόφαση.

Για το εάν θα υποστηρίξει ή όχι την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Διαφαίνεται να υπάρχει μια διχογνωμία στις γραμμές της γερμανικής κυβέρνησης.

Μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού και του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, σημειώνουν οι αλβανικές εφημερίδες.

Επικαλούνται τις δηλώσεις του υφυπουργού ευρωπαϊκών υποθέσεων Μίκαελ Ροθ (SPD) στη γερμανική FAZ και τις δηλώσεις του Χριστιανοδημοκράτη Gunther Krichbaum.

Ο κ. Ροθ, γράφει η «Κόχα Γιον», ζητά άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Η εκπρόσωπος όμως της γερμανικής κυβέρνησης δηλώνει ότι η απόφαση θα ληφθεί, εφόσον θα έχει μελετηθεί με προσοχή η Έκθεση προόδου.

Ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Krichbaum, με δηλώσεις του στο Πρακτορείο DPA, διευκρίνισε ότι δεν αναμένει μια απόφαση τον Ιούνιο.

Ο ίδιος λέει ότι η απόφαση μπορεί να ληφθεί τον Οκτώβριο.

Τι δήλωσε ο πρέσβης της ΕΕ στην Αλβανία

O Λουίγκι Σορέκα, πρέσβης της ΕΕ στα Τίρανα, παρέδωσε δημοσίως τον Έντι Ράμα ένα αντίτυπο της Έκθεσης προόδου.

Δήλωσε ότι η σύσταση της Επιτροπής επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Αλβανία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της.

Είπε ακόμα ότι η σύσταση της Κομισιόν στηρίχθηκε σε αντικειμενικά κριτήρια.

Η απόφαση όμως που θα ληφθεί τον Ιούνιο από τους πολιτικούς ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα είναι πολίτικης φύσεως.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έντι Ράμα κάλεσε τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, στο όνομα των εθνικών και όχι των κομματικών συμφερόντων.

Του ζήτησε μέχρι τη λήψη της απόφασης, να σταματήσει τις διαδηλώσεις για να μην δώσει αφορμή σε όσους δεν θα ήθελαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Μπάσα: Ο Ράμα είναι η αιτία

Από το Φίερι, όπου συναντήθηκε με οπαδούς του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ) και πολίτες, ο αρχηγός του ΔΚ Λουλζίμ Μπάσα κατηγόρησε τον Έντι Ράμα.

Είπε ότι ο Ράμα θα είναι η αιτία που τον Ιούνιο δεν θα υπάρξει απόφαση έναρξης των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι εξ αιτίας του τιμωρούνται οι Αλβανοί πολίτες.

Οι διεθνείς εταίροι μας, δήλωσε ο Μπάσα, κατέστησαν σαφές, σε εμένα και τον πρωθυπουργό, ότι τον Ιούνιο δεν θα υπάρξει θετική απόφαση για την Αλβανία.

Εξ αιτίας του Ράμα, συνέχισε, τιμωρούνται όλοι οι Αλβανοί.

Ο Ράμα όμως, δήλωσε ο Μπάσα, δεν θέλει έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Διότι γνωρίζει ότι εάν ξεκινήσουν, οι πρώτοι που θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης θα είναι ο ίδιος και όποιοι έχουν καταχραστεί την εξουσία.

Η λύση, σύμφωνα με το Μπάσα, είναι απλή:

Απομάκρυνση του Ράμα και σχηματισμός κυβέρνησης «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Αυστηρή προειδοποίηση από την Ελλάδα

Οι αλβανικές εφημερίδες «Πανόραμα», «Γκαζέττα Σκιπτάρε» και «Λιμπεράλε», αναφέρθηκαν περιληπτικά στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για την Αλβανία.

Οι δύο πρώτες σημείωσαν ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του, δίνει έμφαση στο σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας.

Η «Λιμπεράλε» σχολίασε ότι μία ακόμα χώρα, η Ελλάδα, με αυτή την ανακοίνωση, προστίθεται στις χώρες εκείνες που έχουν εκδηλώσει σκεπτικισμό για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία.

Η ανακοίνωση για την Αλβανία

Ανακοίνωση ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Αλβανία:

«Η Ελλάδα εργάζεται για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με την Αλβανία και στηρίζει σταθερά την πορεία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό τον αυτονόητο όρο που ισχύει για όλες τις υπό ένταξη χώρες, ότι θα εκπληρώσει το σύνολο των σχετικών προϋποθέσεων.

»Όπως γίνεται σαφές και στην σχετική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο σεβασμός των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας συνδέεται άμεσα με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 Κύριων Προτεραιοτήτων για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την ΕΕ, η εκπλήρωση των οποίων θα εξετασθεί αποκλειστικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

»Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουμε την απόλυτη διασφάλιση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού της μειονότητας σε όλη την αλβανική επικράτεια, μέτρο το οποίο η Αλβανία είχε δεσμευθεί ότι θα υιοθετήσει μέχρι τον Μάιο 2018, καθώς και την εφαρμογή του νόμου για τις περιουσίες, προκειμένου και τα μέλη της μειονότητας να αποκτήσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας που δικαιούνται.

»Αντ’ αυτού, σημειώνουμε τις καταδικαστέες μεθοδεύσεις του τελευταίου διαστήματος που αποσκοπούν στην ακύρωση της υποψηφιότητας του Προέδρου του Παραρτήματος Ομόνοιας Χειμάρρας, Φ. Μπελέρη, στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

»Οι ενέργειες αυτές καταστρατηγούν το αναφαίρετο δικαίωμα πολιτικής εκπροσώπησης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στις δημοτικές εκλογές στην Χειμάρρα.

»Καλούμε την Αλβανία να επιστρέψει σε μια κατεύθυνση προόδου και όχι οπισθοδρόμησης, προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία».

Σχετικά άρθρα