Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Bloomberg: Η Τουρκία με τους S-400 θα προστατεύει τα γεωτρύπανα

Bloomberg: Η Τουρκία με τους S-400 θα προστατεύει τα γεωτρύπανα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Bloomberg, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κύπρος, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Φυσικό Αέριο,

Στην ανάπτυξη ενός ρωσικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας κατά μήκος της νότιας ακτής της χώρας, «κοντά» στα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν τα ερευνητικά σκάφη, θα προχωρήσει η Τουρκία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Οι S-400 μεγάλης εμβέλειας που αναμένεται να παραδοθούν στην Άγκυρα τις επόμενες εβδομάδες θα ενίσχυαν δραματικά τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, εκεί όπου -σύμφωνα με το δημοσίευμα- υπάρχει διαμάχη με την Κύπρο – μέλος της Ε.Ε. για εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εάν εγκριθεί, η ανάπτυξη των S-400 στο νότο θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους αντιπάλους και συμμάχους της Τουρκίας ότι είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν την ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντά τους.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του συζήτησαν μια σειρά διμερών ζητημάτων, περιλαμβανομένων της κοινής βούλησής τους για την ενίσχυση του εμπορίου, και βεβαίως τη σχεδιαζόμενη από την Τουρκία αγορά του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Και έκλεισαν «ραντεβού» στις 28 – 29 Ιουνίου, στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου θα παραστούν ούτως ή άλλως για να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής του G20.

Η Ουάσιγκτον πιέζει την Άγκυρα να μην παραλάβει τους S-400 και απειλεί ότι δεν θα αποκτήσει το μαχητικό F-35 αν το ρωσικό οπλικό σύστημα αναπτυχθεί στο τουρκικό έδαφος.

Παράλληλα, έχει προειδοποιήσει ότι η τουρκικές φιλοδοξίες για υπεράκτιες γεωτρήσεις σε μια περιοχή που η Κύπρος έχει οριοθετήσει ως αποκλειστική οικονομική της ζώνη «αυξάνει τους κινδύνους εντάσεις στην περιοχή».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «η Τουρκία θεωρεί τους S-400 ως αποτρεπτικό παράγοντα για την υπεράσπισή της, καθώς και ενεργειακών συμφερόντων της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα, τονίζεται πως η Άγκυρα αισθάνεται όλο και πιο απειλητική την υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην Κύπρο.

Σχετικά άρθρα