Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Αμερικανοί υποπτεύονται ότι οι Ρώσοι διεξάγουν πυρηνικές δοκιμές «μικρού επιπέδου»

Οι Αμερικανοί υποπτεύονται ότι οι Ρώσοι διεξάγουν πυρηνικές δοκιμές «μικρού επιπέδου»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Πυρηνικά Όπλα, Ρωσία,

Την πεποίθησή τους ότι η Ρωσία ενδεχομένως διεξάγει πυρηνικές δοκιμές «μικρού επιπέδου» εξέφρασαν οι ΗΠΑ, διά στόματος Αμερικανού αξιωματούχου Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DIA).

Την άποψη αυτή, ωστόσο, δεν φαίνεται να συμμερίζεται η αρμόδια οργάνωση της Συνθήκης για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων (CTBTO).

Η Συνθήκη για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (CTBT), οι διαπραγματεύσεις για την οποία άρχισαν τη δεκαετία του ’90, έχει παγκόσμια υποστήριξη, αλλά πρέπει να επικυρωθεί από οκτώ ακόμη κράτη πυρηνικής τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων το Ισραήλ, το Ιράν, η Αίγυπτος και οι Ηνωμένες Πολιτείες για να τεθούν σε ισχύ. Η Ρωσία την επικύρωσε το 2000.

Ο επικεφαλής της DIA Ρόμπερτ Άσλεϊ δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η Ρωσία πιθανώς δεν συμμορφώνεται με το μορατόριουμ πυρηνικών δοκιμών κατά τρόπο συμβατό με το πρότυπο μηδενικής απόδοσης».

Από τη ρωσική κυβέρνηση δεν υπήρξε άμεση αντίδραση.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Ρωσικής Δούμας, ο Βλαντίμιρ Σαμάνοφ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι «ο Άσλεϊ δεν θα μπορούσε να κάνει πιο ανεύθυνη δήλωση, καθώς οι πυρηνικές δοκιμές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μυστικά».

Ο επικεφαλής της CTBTO Λάσινα Ζέρμπο από την πλευρά του σχολίασε στο Reuters ότι τα μέσα ενημέρωσης «πιθανώς υπερεκτιμούν» τα σχόλια του Άσλεϊ.

Σχετικά άρθρα