Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γάζα: 7ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία κήρυξε το Ισραήλ

Γάζα: 7ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία κήρυξε το Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνη,

Επτάωρη εκεχειρία κήρυξε το Ισραήλ στη Γάζα μετά τις έντονες αποδοκιμασίες που δέχθηκε για τον βομβαρδισμό ενός ακόμα σχολείου του ΟΗΕ, που κόστισε τη ζωή σε 10 ανθρώπους.

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά Μέσα, η εκεχειρία θα τεθεί σε ισχύ από τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας στη Λωρίδας της Γάζας, εκτός εκτός από την περιοχή ανατολικά της πόλης Ράφα.

Ωστόσο, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός δεχθεί επίθεση θα αντεπιτεθεί.

Η επτάωρη εκεχειρία θα επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικών προμηθειών, ενώ οι Παλαιστίνιοι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους θα είναι σε θέση να επιστρέψουν, επεσήμανε ο στρατηγός Γιοάβ Μορντεκάι.

Την Κυριακή ο ισραηλινός στρατός έπληξε σχολείο του ΟΗΕ στη νότια Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα 10 Παλαιστίνιοι να χάσουν τη ζωή τους και 27 ακόμη να τραυματιστούν. Η έκρηξη έπληξε την είσοδο του σχολείου, το οποίο λειτουργεί ως καταφύγιο για χιλιάδες εκτοπισμένους από τις συγκρούσεις ανθρώπους.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν χαρακτήρισε την επίθεση «εγκληματική ενέργεια» που αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι συγκλονισμένες από αυτή την «επαίσχυντη» επίθεση.

Το Ισραήλ αρνείται ότι ο στρατός άνοιξε πυρ κατά του σχολείου.

Ξεπέρασαν τους 1.800 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Την ίδια ώρα, στη Γάζα, ο επικεφαλής των παλαιστινιακών υπηρεσιών πρώτων βοηθειών ανακοίνωσε ότι δέκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας σε 1.822 τον αριθμό των νεκρών από την έναρξη των συγκρούσεων ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς.

Ανησυχία για την άνοδο του αντισημιτισμού

Τη λύπη του «για την πρόσφατη αύξηση των αντισημιτικών επιθέσεων, ιδιαίτερα στην Ευρώπη», με φόντο τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασε στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν.
«Η σύρραξη στη Μέση Ανατολή δεν πρέπει να δώσει το πρόσχημα για την εφαρμογή διακρίσεων που μπορεί να πλήξει την κοινωνική ειρήνη οπουδήποτε στον κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.
«Αυτή η σύρραξη πρέπει να λήξει με τον άμεσο τερματισμό της βίας και μέσω διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.
Ισραηλινή κοινοβουλευτική επιτροπή εξέφρασε επίσης ανησυχία για την αύξηση των αντισημιτικών εκδηλώσεων στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων αλληλεγγύης για τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας.

Σχετικά άρθρα