Ισλαμικό ΚράτοςΑρμενία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με κατακλυσμιαίο τσουνάμι ύψους 20 μέτρων απειλείται το Ιράκ

Με κατακλυσμιαίο τσουνάμι ύψους 20 μέτρων απειλείται το Ιράκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί μετά την κατάληψη του φράγματος της Μοσούλης από τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους.

Σε περίπτωση που οι τζιχαντιστές αφήσουν ελεύθερα τα νερά που συγκρατεί το φράγμα, ή συμβεί κάποιο ατύχημα, τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι θα σκοτωθούν από ένα… τσουνάμι που θα πλημμυρίσει την κοιλάδα του ποταμού Τίγρη, ύψους 20 τουλάχιστον μέτρων!

Ακούγεται ακραίο, ακούγεται τραβηγμένο, ακούγεται μήπως σενάριο από κινηματογραφική ταινία; Ίσως, αλλά είναι απολύτως πραγματικό.

Το φράγμα που κατέλαβαν οι τζιχαντιστές, το οποίο εγκατέλειψαν οι Κούρδοι στρατιώτες που το είχαν στην κατοχή τους, και βρίσκεται κοντά στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, χτίστηκε το 1984 και σύμφωνα με Αμερικανούς μηχανικούς κινδυνεύει να καταρρεύσει εξαιτίας της κακής του συντήρησης τα τελευταία χρόνια.

“Είναι το πιο επικίνδυνο φράγμα στον κόσμ, αναφέρει χαρακτηριστικά μια αναφορά του Μηχανικού του Στρατού των ΗΠΑ. “Εάν εμφανιστεί ακόμα και το παραμικρό πρόβλημα στο φράγμα της Μοσούλης, η κατάρρευση του μήκους δύο μιλίων φράγματος θα απελευθερώσει 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και το κύμα 20 μέτρων που θα σχηματιστεί θα πνίξει στην κυριολεξία τη Μοσούλη”.

Η πλημμύρα θα εξαπλωθεί ως άλλος κατακλυσμός σε όλη την κοιλάδα του ποταμού Τίγρη μέχρι τη Βαγδάτη, αναφέρει χαρακτηριστικά η αναφορά του στρατηγού του Μηχανικού του στρατού των ΗΠΑ Ντέιβιντ Πετρέους προς τον πρωθυπουργό του Ιράκ, σε έγγραφο με ημερομηνία 3 Μαΐου 2014.

isis

Σχετικά άρθρα