Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμετανόητος πειρατής ο Χουλουσί Ακάρ προαναγγέλλει πόλεμο στην Ανατολική Μεσόγειο

Αμετανόητος πειρατής ο Χουλουσί Ακάρ προαναγγέλλει πόλεμο στην Ανατολική Μεσόγειο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Προαναγγελία πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο έκανε με νέες δηλώσεις του ο Χουλουσί Ακάρ. Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, ενώ διαβεβαιώνει ότι η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν, την ίδια ώρα τονίζει ότι οι πειρατική της συμπεριφορά θα συνεχιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ, καταπατώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Τούρκος, που φαίνεται να γνωρίζει ότι η αντίστροφη μέτρηση για τη χώρα του έχει ξεκινήσει, δοκιμάζει την ψυχραιμία της συμμαχίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου.

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών του ελληνικού και τουρκικού Υπουργείου Άμυνας στην Αθήνα, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συνεχιστούν την επόμενη περίοδο.

Ανέφερε ότι η Τουρκία είναι υπέρ των λύσεων στο πλαίσιο καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου για τη λύση των προβλημάτων στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανένα.

Ωστόσο επανέλαβε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να διεξάγει δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε δηλώσεις του κατά την παρακολούθηση της άσκησης «Θαλασσόλυκος» των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ο Υπουργός ανέφερε ότι οι θάλασσες οι οποίες περιβάλλουν την Τουρκία από τρεις πλευρές είναι σημαντικές για την ασφάλεια και ευημερία του τουρκικού λαού.

«Η σημασία αυτών των θαλασσών αυξάνεται καθημερινά λόγω της δυναμικής που εμπεριέχουν από κάθε άποψη.

»Στις μέρες μας η ανατολική Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε κέντρο έλξης με τις πηγές ενέργειάς της οι οποίες προσθέτουν στη γεωστρατηγική της σημασία η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

»Γι’ αυτό τον λόγο ένα από τα πιο σημαντικά θέματα στην ανατολική Μεσόγειο η οποία μετατράπηκε σε παγκόσμιο ανταγωνιστικό πεδίο αποτελεί η οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων».

«Η Τουρκία επιδεικνύει μια στάση αρχής προς την κατεύθυνση της διατήρησης ίσων, κυρίαρχων δικαιωμάτων στον τομέα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο και του δίκαιου διαμοιρασμού των πηγών.

»Εμείς πάντοτε υποστηρίζουμε ότι πρέπει να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες αρμοδιότητες με βάση το διεθνές δίκαιο, και με σεβασμό των αρχών των δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης».

«Ειδικά τις τελευταίες μέρες, ως αποτέλεσμα των εξελίξεων που αφορούν τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο και τις θαλάσσιες αρμοδιότητες, χώρες εντός και εκτός της περιοχής κάνουν δηλώσεις οι οποίες αγνοούν το διεθνές δίκαιο.

»Η ευχή μας και η προσμονή μας είναι να υπάρξει σεβασμός στα δικαιώματα του ψευδοκράτους και της Τουρκίας η οποία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο.

»Αναμένουμε από όλες τις πλευρές να επιδείξουν σεβασμό σε αυτά τα θέματα, και αυτό είναι το πιο φυσικό δικαίωμά μας», ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός διεξάγει σεισμικές έρευνες στην περιοχή που έχει κηρυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο και το γεωτρύπανο Πορθητής συνεχίζει δραστηριότητες γεώτρησης στα δυτικά της Κύπρου εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, προσθέτοντας ότι ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό τα συνοδεύει.

Ανέφερε ότι «από δω και πέρα η Τουρκία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των αρχών του αμοιβαίου σεβασμού των δικαιωμάτων θα συνεχίσει να διεξάγει δραστηριότητες γεωτρήσεων και ερευνών στις δικές της περιοχές θαλάσσιας αρμοδιότητας και ως εγγυήτρια δύναμη στις περιοχές που την έχει αδειοδοτήσει το ψευδοκράτος».

«Κανένα πρόγραμμα στην ανατολική Μεσόγειο στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία και το ψευδοκράτος, που δεν λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας, που δεν επιδεικνύεται ο απαραίτητος σεβασμός στα δικαιώματά μας που πηγάζουν από τις διεθνείς συνθήκες, δεν έχει πιθανότητα επιβίωσης», είπε.

Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για καμιά χώρα, ο στόχος μας είναι τόσο να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των εδαφών της πατρίδας μας, τη γαλάζια πατρίδα μας, των ουρανών μας και του ευγενούς λαού μας, όσον και να συμβάλουμε στη γαλήνη και σταθερότητα της περιοχής μας όπως κάναμε και μέχρι σήμερα, ανέφερε.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, με κάθε ευκαιρία δηλώνουμε ότι η Τουρκία είναι υπέρ των λύσεων στο πλαίσιο καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου για τη λύση των προβλημάτων στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο και προς αυτή την κατεύθυνση καταβάλλει προσπάθειες.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΑΜ, έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών μας στην Αθήνα όπως καθόριζε η συμφωνία που κάναμε με τον αξιότιμο ομόλογό μου Υπουργό Άμυνας Αποστολάκη.

Πιστεύω ότι αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και την περίοδο που θα ακολουθήσει και αξιολογώ ότι θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών.

«Εμείς συνεχίζοντας επίμονα τη θετική και εποικοδομητική προσέγγισή μας, η πιο ειλικρινής προσμονή μας είναι να αποφεύγονται εξελίξεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο οι οποίες αγνοούν τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο καθώς και να μην επιτρέπονται προκλητικές ενέργειες και ανεύθυνες δηλώσεις οι οποίες δεν βοηθούν στη λύση των προβλημάτων», ανέφερε, τέλος, ο Τούρκος Υπουργός.

Σχετικά άρθρα