Μια ρωσική εφημερίδα δημοσιεύει ένα φωνητικό μήνυμα του πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ, το οποίο, εφόσον αποδειχθεί γνήσιο, θα συνιστά την πρώτη απόδειξη ότι είναι εν ζωή μετά τη δηλητηρίαση του πέρσι με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ, στο σπίτι του στην Αγγλία.
Η ταμπλόιντ «Μοσκόφσκι Κομσομόλετς» ανάρτησε στον ιστότοπό της αυτό το ηχητικό μήνυμα, διάρκειας 30 δευτερολέπτων, διαβεβαιώνοντας ότι το άφησε ο Σεργκέι Σκριπάλ στην ανιψιά του Βικτόρια, η οποία ζει μόνιμα στη Ρωσία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρώην πράκτορας τηλεφώνησε στην ανιψιά του στις 9 Μαΐου, την ημέρα που οι Ρώσοι γιόρταζαν τη νίκη τους επί της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Όλα πάνε καλά για μένα. Επιτέλους, για εμάς, για τη Γιούλετσκα» (υποκοριστικό της κόρης του, Γιούλιας, που δηλητηριάστηκε επίσης), ακούγεται να λέει σε αυτό το μήνυμα.
Ήθελα να μάθω πώς τα πάτε εσείς», προσθέτει η ανδρική φωνή που η εφημερίδα αποδίδει στον 67χρονο Σκριπάλ.
Μια εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, απάντησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «οι τηλεφωνικές συνομιλίες του Σεργκέι Σκριπάλ με την οικογένειά του είναι ιδιωτική υπόθεση».
«Είναι ανησυχητικό να βλέπουμε ότι η ιδιωτικότητά τους φαίνεται να παραβιάστηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Σεργκέι Σκριπάλ τηλεφωνεί στην ανιψιά του η οποία ζει στο Γιαροσλάβλ, στα βορειοανατολικά της Μόσχας.
Η πρώτη φορά ήταν λίγες ημέρες αφότου ο σύζυγος της Βικτόριας δέχτηκε επίθεση στον δρόμο από έναν άνδρα ο οποίος τον εξύβρισε με αφορμή τους οικογενειακούς δεσμούς του με τον πρώην διπλό πράκτορα.
Ο Σεργκέι Σκριπάλ, πρώην αξιωματικός των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, καταδικάστηκε για την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ του Ηνωμένου Βασιλείου. Έφυγε στη Βρετανία στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής πρακτόρων.
Στις 4 Μαρτίου 2018 βρέθηκε αναίσθητος, μαζί με την κόρη του, σε ένα παγκάκι, στην πόλη Σόλσμπερι.
Από την ημέρα εκείνη δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση ή δήλωση.
Η Βρετανία κατηγορεί τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ, σε αντίποινα για τη συνεργασία του με τη MI6, τη βρετανική μυστική υπηρεσία.
Η Μόσχα διαψεύδει κάθε εμπλοκή της στην υπόθεση αυτή, η οποία πάντως προκάλεσε βαθιά διπλωματική κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών.