Ισλαμικό ΚράτοςΜετάλλαξη Όμικρον
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Foreign Policy: Η Τουρκία είναι «πεινασμένη» για πόλεμο με την Κύπρο

Foreign Policy: Η Τουρκία είναι «πεινασμένη» για πόλεμο με την Κύπρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Foreign Policy, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κύπρος, Περιοδικό Foreign Policy, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Φυσικό Αέριο,

Στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο αναφέρεται το Foreign Policy επισημαίνοντας ότι η κατά καιρούς μόχλευση εντάσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο αποτελούσε μέρος της στρατηγικής εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

«Ωστόσο αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πολύ πιο επικίνδυνα, επειδή υπάρχουν σημάδια ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται να κλιμακώσει την αντιπαράθεση πέρα από την επιθετική ρητορική» επισημαίνει το Foreign Policy.

Στο άρθρο του με τίτλο «Η Τουρκία είναι πεινασμένη για πόλεμο με την Κύπρο» σημειώνει ότι «ο Ερντογάν σπάνια υπήρξε τόσο αδύναμος στο εσωτερικό και τόσο επιθετικός με τους γείτονες στη Μεσόγειο».

Στο ίδιο δημοσίευμα, αναφέρεται ότι η ανακοίνωση της Τουρκίας για την αποστολή γεωτρύπανου «σε περιοχή που θεωρείται ευρέως ότι ανήκει στην Κύπρο» έγινε μια μέρα πριν την έναρξη της τουρκικής ναυτικής άσκησης «Θαλασσόλυκος», ενώ αναφέρεται στις σχεδόν καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά όλο αυτό το διάστημα και την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Άγκυρας και των ΗΠΑ για την πρόθεσή της να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία.

Με αφορμή την αποδυνάμωση του Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας του, το Foreign Policy αναφέρεται ότι «η ιστορία δείχνει ότι ηγέτες που χάνουν την δύναμή τους στην εξουσία έχουν κίνητρα να οργανώσουν μια επίδειξη ισχύος για να συσπειρώσουν τη βάση τους ενόψει μιας επικείμενης ξένης απειλής.

Ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο να δημιουργήσει εχθροπραξίες με την Ελλάδα -παραδοσιακό αντίπαλο της Τουρκίας και σύμμαχο της Κύπρου- για να εκτρέψει την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματα».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα έλθει απ’ το πουθενά, αφού «η Τουρκία ουδέποτε επέτρεψε στην Κύπρο να εκμεταλλευτεί χωρίς κάποιας μορφής αντιπαράθεση τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα χωρικά της ύδατα.

»Υπ’ αυτή την έννοια η στρατηγική της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι συνεπής εδώ και δεκαετίες: ασκεί πιέσεις, εγείρει αξιώσεις, περιμένει μια κρίση και μετά σέρνει την άλλη πλευρά στο τραπέζι με τους δικούς της όρους.

»Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει και τώρα στην Κύπρο».

Σχετικά άρθρα