Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία υποστηρίζει τζιχαντιστές και Ιράν – «Σκληρή γραμμή» ζητάνε Αμερικανοί αναλυτές

Η Τουρκία υποστηρίζει τζιχαντιστές και Ιράν – «Σκληρή γραμμή» ζητάνε Αμερικανοί αναλυτές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αδελφοί Μουσουλμάνοι - Μουσουλμανική Αδελφότητα, Αλ Κάιντα, Εφημερίδα Wall Street Journal, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμιστές, Ντόναλντ Τραμπ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαμάς,

Σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία ζητούν με άρθρο τους στη Wall Street Journal ο Έρικ Έντελμαν, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα και ο Τζόναθαν Σάνζερ, πρώην αναλυτής του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για θέματα χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ευθέως κατηγορούν την Τουρκία ότι αποτελεί παράρτημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και ότι υποστηρίζει τους «χειρότερους τζιχαντιστές».

Στο άρθρο με τίτλο «Trump can’t afford to go soft on Turkey», το βασικό μήνυμα είναι ότι η απόκτηση των πυραύλων S-400 από την Τουρκία συνιστά απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Οι αρθρογράφοι καλούν τον Πρόεδρο Τραμπ να σκληρύνει τη στάση του έναντι της Άγκυρας.

Η απειλή των S-400

Στο άρθρο αναλύεται το πως διακυβεύεται η ασφάλεια των αμερικανικών αεροσκαφών F-35 από την υποκλοπή τεχνολογικών λεπτομερειών τους από το σύστημα S-400 και τονίζεται ότι αν ο Ερντογάν επιμείνει στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος, το αμερικανικό Πεντάγωνο θα ακυρώσει το πρόγραμμα προμήθειας των F-35 προς την Τουρκία.

Πολλοί -επισημαίνει το άρθρο- θεωρούν λανθασμένα τα μέτρα εναντίον της Άγκυρας, τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ότι αν οι ΗΠΑ δεν ενεργήσουν προσεκτικά, θα την ωθήσουν εκτός Συμμαχίας, στην αγκαλιά της Ρωσίας και του Ιράν.

Υποστηρίζει τζιχαντιστές

Όμως, η Τουρκία ουσιαστικά είναι ήδη εδώ και μια δεκαετία εκτός της «ομπρέλας» του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα συνιστά το μεγαλύτερο παράρτημα της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στην Μέση Ανατολή, έχει υποστηρίξει τους χειρότερους τζιχαντιστές στο συριακό εμφύλιο πόλεμο, οι οποίοι είχαν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

Υποστηρίζει το Ιράν

Επίσης, το διάστημα 2012-15 κατά την αποκορύφωση των προσπαθειών πίεσης κατά του Ιράν για να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, η Τουρκία παρέκαμψε τις κυρώσεις και ενεχυρίασε στο Ιράν περί τα $20 δισ.

Αυταρχικότητα

Παράλληλα η Τουρκία έχει κατρακυλήσει εσωτερικά στην αυταρχικότητα και η Άγκυρα έχει το παγκόσμιο ρεκόρ φυλακίσεων δημοσιογράφων, ενώ κατά καιρούς, έχει κρατήσει ομήρους Αμερικανούς και άλλους δυτικούς πολίτες, με τελευταίο παράδειγμα αυταρχικότητας του Ερντογάν, την ακύρωση και επανάληψη των εκλογών στο Δήμο της Κωνσταντινούπολης.

Δεν αντιμετωπίζεται με υπομονή

Παρόλα αυτά, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επέδειξαν τεράστια υπομονή αναβάλλοντας κυρώσεις και ευελπιστώντας για αλλαγή στάσης της Τουρκίας.

Δυστυχώς όμως, η αμερικανική τακτική διατήρησης με κάθε τρόπο της συμμαχίας με την Τουρκία, οδήγησε την τελευταία να θεωρεί σίγουρη την αμερικανική υποχωρητικότητα και να εφησυχάζει θεωρώντας γεγονός ότι η ίδια «είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει».

Επισημαίνεται ακόμη ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος αντιαμερικανικός παράγοντας προσπαθεί να «βάλει μια σφήνα» μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου και του Κογκρέσου.

Ο Πρόεδρος Τραμπ δεν πρέπει να υποκύψει στις κολακείες του Ερντογάν, αλλά να πιέσει την Τουρκία να διαλέξει αν επιθυμεί να αποτελεί ουσιαστικά -και όχι μόνο κατ’ όνομα- μέλος της Δυτικής Συμμαχίας, καταλήγει το άρθρο γνώμης .

Ο Eric Edelman, είναι πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία και επικεφαλής του Τουρκικού προγράμματος του Foundation for Defense of Democracies-FDD. Ο Jonathan Schanzer, είναι πρώην αναλυτής του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών για θέματα χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και νυν αντιπρόεδρος ερευνών του FDD.

Σχετικά άρθρα