Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σφοδρές μάχες νότια της Τρίπολης μεταξύ Λίβυων πατριωτών (LNA) και τουρκόφιλων ισλαμιστών (ΚΕΕ)

Σφοδρές μάχες νότια της Τρίπολης μεταξύ Λίβυων πατριωτών (LNA) και τουρκόφιλων ισλαμιστών (ΚΕΕ)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Λιβύη, Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), Τζιχαντιστές, Τρίπολη,

Σφοδρές μάχες εκτυλίσσονταν την Τρίτη νότια της πρωτεύουσας της Λιβύης, τη στιγμή που ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ προειδοποιούσε ενώπιον των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας εναντίον «της έναρξης ενός μακρόχρονου και αιματηρού πολέμου».

Έξι εβδομάδες και πλέον μετά την έναρξη της επίθεσης στην Τρίπολη, ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης και της κοσμικής κυβέρνησης με έδρα τη Βεγγάζη της Κυρηναϊκής, ηγέτης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), αντιμετωπίζει τη σφοδρή αντίσταση ένοπλων τζιχαντιστικών ομάδων που δηλώνουν πίστη στην ισλαμική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και έχει έδρα την πρωτεύουσα.

Η μάχη αυτή «μπορεί να οδηγήσει στον μόνιμο διχασμό της χώρας», προειδοποίησε ο Γασάν Σαλάμε απευθυνόμενος στους πρεσβευτές των χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Η Λιβύη βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου», πρόσθεσε, ζητώντας από το Σ.Α. του ΟΗΕ να σταματήσει τη ροή των όπλων που φθάνουν στη χώρα.

Την ίδια ώρα κρότοι από βαρύ πυροβολικό ακούγονταν ως το κέντρο της Τρίπολης, καθώς νότια της λιβυκής πρωτεύουσας εκτυλίσσονταν οι σφοδρότερες συγκρούσεις από την αρχή του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού, την 6η Μαΐου.

Οι εχθροπραξίες επικεντρώνονταν στο Σαλαχουντίν, νότιο προάστιο της λιβυκής πρωτεύουσας όπου τα στρατεύματα της ισλαμικής κυβέρνησης κέρδισαν έδαφος, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπός τους Μουστάφα Αλ Μετζίι.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που μπόρεσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στην περιοχή του μετώπου χθες διαπίστωσαν ότι οι ισλαμικές δυνάμεις προέλασαν αποσπώντας λίγα χιλιόμετρα εδάφους σε αυτό το προάστιο.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), από την έναρξη της επίθεσης των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ την 4η Απριλίου, στις μάχες έχουν καταγραφεί 510 νεκροί και 2.467 τραυματίες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, πάνω από 75.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και πάνω από 100.000 άλλοι έχουν παγιδευτεί εξαιτίας των μαχών στα όρια της Τρίπολης.

Η κυβέρνηση με έδρα τη Βεγγάζη, που έχει συγκροτήσει τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και έχει τις «πλάτες» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Η ισλαμική κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη, που αναγνωρίστηκε κάποια στιγμή από τον ΟΗΕ ως η επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης, υποστηρίζεται από την Τουρκία, το Κατάρ, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την Αλ Κάιντα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από τη Βρετανία.

Σχετικά άρθρα