Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με ψέμματα και ανοησίες ο Τσαβούσογλου προσπαθεί να θολώσει τα νερά για τους S-400

Με ψέμματα και ανοησίες ο Τσαβούσογλου προσπαθεί να θολώσει τα νερά για τους S-400
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ρωσία, Τουρκία,

Η Τουρκία συζητεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες τη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα υπολογίσει τις επιπτώσεις από την αγορά εκ μέρους της Τουρκίας ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, των οποίων όμως η παράδοση δεν πρόκειται να καθυστερήσει, δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν ρίξει «άκυρο» στη σύσταση αυτής της ομάδας, αλλά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιμένει στο παραμύθι του.

Οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οξυνθεί σχετικά με την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400, τα οποία δεν είναι συμβατά με τα συστήματα του NATO.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πως η αγορά που σχεδιάζει η Τουρκία θα θέσει σε κίνδυνο τον ρόλο της στο πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αεροπλάνων F-35, καθώς και την αγορά εκ μέρους της των αεροπλάνων αυτών, για τα οποία η Ουάσιγκτον λέει πως θα τεθούν σε κίνδυνο εξαιτίας της παρουσίας των S-400.

Οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, που διαθέτουν F-35, εκφράζουν φόβους ότι το ραντάρ του συστήματος των S-400 θα «μάθει» πώς να εντοπίζει και να παρακολουθεί τα αεριωθούμενα αυτά, καθιστώντας τα λιγότερο ικανά να ξεφεύγουν από τα ρωσικά όπλα.

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως οι αμερικανικές ανησυχίες είναι υπερβολικές και πιέζει την Ουάσιγκτον να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας για να εκτιμήσει τους κινδύνους που το σύστημα S-400 θα δημιουργήσει για τα F-35.

«Ανταλλάσσουμε απόψεις για το πώς αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει, θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε τις απόψεις μας.

»Μόλις συμφωνήσουμε σ’ αυτό, θα αποφασίσουμε αν θα υπάρξει ή όχι ομάδα εργασίας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

«Οι συνομιλίες συνεχίζονται, δεν υπάρχει τίποτε σίγουρο ακόμη», πρόσθεσε ο ψεύτης.

Τη Δευτέρα, πηγή που γνωρίζει το θέμα δήλωσε πως οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να καθυστερήσει την παραλαβή του συστήματος S-400, που αυτή τη στιγμή είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο, με αντάλλαγμα να εγκριθεί ενδεχομένως ο σχηματισμός της ομάδας εργασίας.

«Δεν υπάρχει αναβολή ούτε ακύρωση στο στάδιο αυτό», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Ούτε είναι στην ατζέντα», πρόσθεσε.

Η διαφωνία αυτή είναι η τελευταία μιας σειράς διπλωματικών διενέξεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία.

Σ’ αυτές περιλαμβάνονται τα τουρκικά αιτήματα να εκδώσει η Ουάσιγκτον τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, διαφορές σχετικά με την πολιτική στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στη Συρία και οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Σχετικά άρθρα