Οι φιλότουρκοι τζιχαντιστές της επαρχίας Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, βομβάρδισαν σήμερα Δευτέρα, για δεύτερη ημέρα, την Ελληνορθόδοξη πόλη Αλ Σκελεμπίγια (Σελευκόβηλος – Σελεύκεια πρὸς Βήλῳ) στα βορειοδυτικά της επαρχίας Χάμα.
Οι τζιχαντιστές της συριακής Αλ Κάιντα έπληξαν την ελληνική πόλη με αντιαρματικές ρουκέτες και πυρά πυροβολικού, χτυπώντας ορισμένα σπίτια.
Εχθές Κυριακή οι ίδιοι τζιχαντιστές, που προστατεύονται από την Τουρκία, βομβαρδίζοντας τη Σελευκόβηλο σκότωσαν έξι πολίτες εκ των οποίων πέντε παιδιά.
Θύματα είναι η 40χρονη δασκάλα Χαλά Μκασκάς και πέντε παιδιά, ηλικίας από έξι έως 10 ετών.
Τα ονόματα των παιδιών που έχουν δημοσιευτεί είναι: Ιντζίκ Ραζούκ, Σουχεΐρ Τζαρζάς και Τζέσικα Σαμαρτζίν.
Η Σελευκόβηλος, μια πόλη 20.000 ανθρώπων, που κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από απογόνους Ελληνορωμαίων (Ελλήνων της Αντιόχειας), δεν έπεσε ποτέ στα χέρια των τρομοκρατών στα χρόνια του συριακού εμφυλίου.
Έλληνες πολιτοφύλακες της Σελευκόβηλου με Ρώσους στρατιωτικούς συμβούλους στις 10 Μαΐου.
Οι Έλληνες της πόλης αυτοοργανώθηκαν σε φρουρά-πολιτοφυλακή και κράτησαν τους τζιχαντιστές μακριά από την αρχαία πόλη τους.
Από τον ελληνικής καταγωγής πληθυσμό της πόλης έχουν συγκροτηθεί δύο από τις πιο τρομερές μονάδες του συριακού στρατού.
Μία της εθνοφρουράς και μία των «Κυνηγών του ISIS».
Τα θύματα του βομβαρδισμού της Κυριακής. Μία ενήλικη γυναίκα και πέντε παιδιά. Ήταν η δασκάλα και τα παιδιά οι μικροί μαθητές της
Το 2014 οι τζιχαντιστές της συριακής Αλ Κάιντα, τότε ονομαζόταν Μέτωπο Αλ Νούσρα και οι φιλότουρκοι του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) προσπάθησαν επανειλημμένα να αλώσουν τη Σελευκόβηλο, ωστόσο, η φρουρά-πολιτοφυλακή της πόλης τσάκισε όλες τις επιθέσεις τους.
Η Σελευκόβηλος είναι ένα προπύργιο του συριακού Ελληνισμού.
Ο ελληνικός (ελληνορθόδοξος) πληθυσμός στη Συρία και στον Λίβανο, κάποτε ενιαία επικράτεια, υπολογίζεται σήμερα 1,3 εκ.
100.000 έχουν μεταναστεύσει στην Αμερική και ακόμα μισό εκατομμύριο σε άλλες χώρες.
Μέχρι και το 1922 όλος αυτός ο πληθυσμός θεωρούνταν ελληνικός και εξαιρέθηκε από την ανταλλαγή πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή επειδή η Συρία τελούσε υπό γαλλική εντολή μετά τον διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι Έλληνες της Συρίας παρέμειναν στις προαιώνιες εστίες τους, σε αντίθεση με τους Έλληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου που ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Η Συρία ως αραβικό εθνικιστικό κράτος προώθησε τον εξαραβισμό των Ελληνορθόδοξων με την υποστήριξη των Ρώσων.
Γλωσσικά το κατάφεραν. Εκτός των ανώτερων αξιωματούχων του κλήρου, που μιλούν την ελληνική, ο απλός λαός μιλά στη συντριπτική του πλειονότητα αραβικά.
Το καθεστώς των Άσαντ προσπαθεί να τους πείσει ότι είναι Άραβες ελληνορθόδοξοι. Οι ίδιοι γνωρίζουν ότι είναι Έλληνες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το λένε.
Οι Έλληνες της Συρίας πολεμάνε στο πλευρό της κυβέρνησης Άσαντ διότι τους εγγυάται κοσμικό κράτος και θρησκευτική ελευθερία.
Η Ελλάδα γνωρίζει ακριβώς τι συμβαίνει στην περιοχή αλλά προτιμά να μη εγείρει θέμα ελληνικής μειονότητας, θεωρώντας -και έως ένα βαθμό ορθά- ότι έτσι προστατεύει αυτό τον πληθυσμό από την εχθρότητα και την εθνοκάθαρση.
Ορισμένοι από αυτούς τους Αντιοχείς, ιδίως στον Λίβανο, είναι από τους ισχυρότερους οικονομικούς παράγοντες της χώρας.
The west is screaming #SaveIdlib while the terrorists they support and fund killed 4 Syrian kids and 1 woman and wounded 6 other children with rocket shells on #Suqaylabiyah city in northwestern #Hama today.
Babies will sleep 6 feet under tonight💔My heart cries with the mothers pic.twitter.com/ZyIx68TPiT
— Marwa Osman (@Marwa__Osman) May 12, 2019
Five kids with their teacher got killed after group of terrorists shelled the city of #Suqaylabiyah in #Hama #syria 🙏🏽💔 ✝️ praying for their families. pic.twitter.com/0l8XfbSnwo
— Noëlla 🇸🇾 (@Noella_M_Yilmaz) May 12, 2019
Pretty iconic pic of Nabel al-Abdallah, leader of the Christian-majority #NDF in the town of #Suqaylabiyah. Seems like he's becoming more and more of a "popstar warlord"
(BS-3 100mm field gun in the background) pic.twitter.com/CJL2GygE1T
— Shell Shocked (@shell_blog) December 4, 2018