Η Τουρκία αποκαλεί «διεθνές δίκαιο» τις ενέργειες ωμής παραβίασής του. Μάλλον η Τουρκία «αντιλαμβάνεται» ως διεθνές δίκαιο το… οθωμανικό δίκαιο. Αυτά όμως σύντομα τελειώνουν.
Στριμωγμένο το τουρκικό καθεστώς εξαιτίας της παράνομης συμπεριφοράς του στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, προσπαθεί να «επιχειρηματολογήσει» και τα κάνει ακόμα χειρότερα.
Η Τουρκία όσο συνειδητοποιεί ότι μένει μόνη της, «μειοψηφία του ενός» την είχε αποκαλέσει ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, προσπαθεί να υιοθετήσει και διπλωματικό προφίλ δίχως ιδιαίτερη επιτυχία.
Εξάλλου είναι γνωστό ότι η λεγόμενη σπουδαία «τουρκική διπλωματία» -εάν ποτέ υπήρξε- δεν υπάρχει πια.
Ή μάλλον να το πούμε αλλιώς. Ανίκανοι Έλληνες δικαιολογούσαν διαχρονικά την ανικανότητά τους κρυπτόμενοι πίσω από το παραμύθι της «φοβερής τουρκικής διπλωματίας».
Το πόσο «σπουδαία» είναι αυτή η διπλωματία φαίνεται τα τελευταία πέντε χρόνια, που παρά τη σπουδαία γεωπολιτική θέση της Τουρκίας καταφέρνει τη μία ήττα της μετά την άλλη.
Πράγματι, είναι η γεωπολιτική θέση της Τουρκίας που κατάφερνε πράγματα στο παρελθόν -στον αυτόματο δηλαδή- και όχι η ανύπαρκτη τουρκική διπλωματία.
Ποια διπλωματία εξάλλου μπορεί να παράξει έθνος αγράμματο, απαίδευτο, θρησκόληπτο, συμπλεγματικό;
Εκτός εάν θεωρούμε «διπλωματία» την ανατολίτικη επαρχιώτικη κουτοπονηριά, τους εκβιασμούς και τη συμπεριφορά του λιμανιού.
Έστειλε και μήνυμα η αξιοθρήνητη τουρκική διπλωματία
Μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις της στη Μεσόγειο στέλνει η Τουρκία, μετά την κατακραυγή από την ΕΕ.
Ανώτερος αξιωματούχος της τουρκικής διπλωματίας, στέλνοντας μήνυμα σε Ελλάδα, Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση, επαναφέρει την γραμμή της Άγκυρας ότι δεν είναι δυνατόν τα ελληνικά νησιά να έχουν πλήρη επήρεια (δηλαδή ΑΟΖ) στον καθορισμό των δικαιωμάτων στην θάλασσα.
Ότι τα νησιά έχουν πλήρη επήρεια ορίζεται από το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) του Μοντέγκο Μπέι που η Τουρκία είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που δεν το υπέγραψε.
Με αναρτήσεις του στο Twitter, ο γ.γ. του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγατάι Έρτζιγές, χαρακτήρισε «μαξιμαλιστικές» τις θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας, υποστηρίζοντας ότι η κυριότητα επί νήσων δεν προσδίδει πλήρη δικαιώματα στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.
«Νησιά μπορεί να λάβουν μηδενική ή μειωμένη ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, εάν η παρουσία τους στρεβλώνει την ισότιμη οροθεσία» τονίζει ο Τούρκος αξιωματούχος στο Twitter, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «θεμελιώδη αρχή στο διεθνές δίκαιο».
«Τα τελικά θαλάσσια όρια μπορούν να καθοριστούν μόνο μέσω συμφωνιών (όχι παραβιάζοντας τα πιθανά όρια τρίτων μερών) ή δικαστικών αποφάσεων» προσθέτει, υπονοώντας πως Ελλάδα και Κύπρος παραβιάζουν τα «πιθανά όρια» των τουρκικών ζωνών.
Και συνεχίζει: «Απουσία διευθέτησης, οι αλληλεπικαλυπτόμενες διεκδικήσεις υπερέχουν».
Παράλληλα, απορρίπτει τις προειδοποιήσεις της ΕΕ για κυρώσεις στην Άγκυρα, αν επιμείνει στη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να εξισώνονται τα σύνορα της ΕΕ με τα κυπριακά σύνορα, όταν αυτά προκύπτουν από παραβίαση των συμφερόντων τρίτων χωρών.
«Αυτό είναι πράγματι χονδροειδής παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
»Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να προστατεύει τα δικά της δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ» συμπληρώνει.
Δύο σημειώσεις:
Α. ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα «μοιάζουν» αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα. Εμείς μιλάμε για ΑΟΖ επειδή έχουμε ψηφίσει το Δίκαιο της Θάλασσας, η Τουρκία μιλά για υφαλοκρηπίδα επειδή δεν το αποδέχεται.
Β. Τα όσα αναφέρει ο γ.γ. του τουρκικού ΥΠΕΞ δεν έχουν καμία σχέση με κανένα διεθνές δίκαιο. Προφανώς και δεν είναι η απομονωμένη διεθνώς Τουρκία που έχει την ορθή ανάγνωση του διεθνούς δικαίου και όλοι οι άλλοι κάνουν λάθος.