Πληθαίνουν και ενισχύονται οι φωνές στην Ουάσιγκτον υπέρ της Κύπρου και κατά της Τουρκίας.
Αίσθηση έχει προκαλέσει στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα άρθρο υπέρ της άρσης του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, υπό τον τίτλο «It’s time to lift the arms embargo on Cyprus», στην εφημερίδα «THE HILL» που διακινείται ευρέως στο Κογκρέσο.
Τα διευθυντικά στελέχη του ιδρύματος «Foundation for Defense of Democracies» που το υπογράφουν, οι Τζόναθαν Σάνζερ (Jonathan Schanzer) και Μπράντλι Μπόουμαν (Bradley Bowman), υποστηρίζουν ότι ήλθε η στιγμή για τις ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο, ως μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να εμποδιστούν τα σχέδια επιρροής Ρωσίας, Κίνας και Τουρκίας στην Μέση Ανατολή, ενδυναμώνοντας παράλληλα τη διμερή σχέση με έναν δημοκρατικό Ευρωπαίο σύμμαχο (Κύπρος) και τις αμερικανικές δυνατότητες αμυντικής υποστήριξης.
Οι αρθρογράφοι τονίζουν ότι απέναντι στην ένταση που καλλιεργεί η Τουρκία γύρω από την Κύπρο, παρεμποδίζοντας και εμφιλοχωρώντας στις ενεργειακές έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου, η ΕΕ δεν αναμένεται να προχωρήσει σε ουσιαστικές δράσεις πέρα από δηλώσεις υποστήριξης της Κύπρου και καταδίκης των τουρκικών ενεργειών.
Οι ΗΠΑ σε αντίθεση φαίνονται πιο διατεθειμένες να παρέμβουν υπέρ της Κύπρου, όπως έδειξε η πρόσφατη αποστολή του αεροπλανοφόρου USS Donald Cook, ως συνοδεία ερευνητικού σκάφους της Exxon για λογαριασμό της Κύπρου και η υποστήριξη του αμερικανικού ΥΠΕΞ στην συνεργασία Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου για τα ενεργειακά αποθέματα της Αν. Μεσογείου.
Οι ανάγκες αυτοπροστασίας της Κύπρου και η απροθυμία των ΗΠΑ να την εναγκαλιστεί πλήρως, την έχουν στρέψει στην οικονομική και στρατιωτική επιρροή της Ρωσίας και στην στρατηγική προσέγγιση της Κίνας.
Η αμερικανική επιβολή περιορισμών στη μεταφορά όπλων στην Κύπρο μέσω του International Traffic in Arms Regulations (ITAR) στερείται κάθε νοήματος, αλλά κάτι αρχίζει να αλλάζει με την κατάθεση διακομματικού νομοσχεδίου στη Γερουσία για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο.
Από την πλευρά της η Κύπρος δείχνει συνεργασιακή διάθεση με τις ΗΠΑ για μέτρα αντιμετώπισης του ξεπλύματος (ρωσικού) χρήματος και μείωσης της ρωσικής επιρροής π.χ. με το σχεδιασμό αποπληρωμής οικονομικών υποχρεώσεών της προς της Ρωσία.
Το αμερικανικό εμπάργκο θα πρέπει να αρθεί αν η Κυπριακή Δημοκρατία προθυμοποιηθεί να προχωρήσει σε συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για τη Ρωσία (αλλά και για την Κίνα), συμπεριλαμβανομένων του τερματισμού των στρατιωτικών προμηθειών καίριων ρωσικών οπλικών συστημάτων, της επανεξέτασης των συμφωνιών με τη Μόσχα για παραχωρήσεις δικαιωμάτων στρατιωτικής εγκατάστασης και της συνέχισης του περιορισμού του κακοήθους ρόλου της Ρωσίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας θα ωφελήσει τους Κυπρίους, θα προωθήσει τα αμερικανικά συμφέροντα και θα ανασχέσει τις περιφερειακές πρωτοβουλίες και φιλοδοξίες Μόσχας, Πεκίνου και Αγκύρας.
Παρά τις αναμενόμενες αντιδράσεις τους, η Ουάσιγκτον πρέπει επιτέλους να προωθήσει απαρέγκλιτα τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και να άρει το εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο, καταλήγει το άρθρο των δύο διευθυντικών στελεχών.