Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν το παίζει ακόμα «νταής» στην Αν. Μεσόγειο αλλά τώρα θέλει και… διάλογο

Ο Ερντογάν το παίζει ακόμα «νταής» στην Αν. Μεσόγειο αλλά τώρα θέλει και… διάλογο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κύπρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Επιμένει στα «καουμποηλίκια» ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με φόντο την πειρατική του εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ και το «ευρωπαϊκό μέτωπο» που συστήθηκε απέναντι στην Άγκυρα.

Ωστόσο, την ίδια ώρα φαίνεται ότι αισθάνεται την «πίεση» όλων εναντίον του και παριστάνει ότι δήθεν τον ενδιαφέρει η οδός της διπλωματίας.

Η σταθερότητα στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο περνά από την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

«Η σταθερότητα στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι πιθανή μόνο με φροντίδα των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας και της “τουρκικής δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλώντας σε διπλωμάτες, στη διάρκεια γεύματος στα γραφεία του κυβερνώντος ισλαμιστικού κόμματος ΑΚΡ.

Ο Ερντογάν επανέλαβε πως πως η Άγκυρα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα στην περιοχή και πως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να το γνωρίζουν.

«Όπως όλα τα προβλήματα, θέλουμε να το λύσουμε και αυτό με αμοιβαίες συνομιλίες, διάλογο και συνεργασία» πρόσθεσε, «ανακαλύπτοντας» τη… διπλωματία.

«Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, οπότε δεν είναι δυνατό να δεχθούμε άδικες πράξεις άλλων μελών του ΝΑΤΟ σε βάρος μας» πρόσθεσε, ενώ σχετικά με την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, τόνισε πως ήταν πάντα στρατηγικός στόχος της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, αλλά η ευρωπαϊκή πλευρά είναι εκείνη που επιχειρεί να ξεγελάσει την Άγκυρα.

Η Τουρκία έχει επιλέξει να διατηρήσει προκλητική στάση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, παρά το γεγονός πως πλέον η προκλητικότητα της την έχει φέρει αντιμέτωπη με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Με παράνομη NAVTEX, μιας και δεν έχει την σχετική δικαιοδοσία, δέσμευσε για χτες και σήμερα τεράστια περιοχή νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Ρόδου για άσκηση με την χρήση όπλων.

Όλα δείχνουν πως η Άγκυρα όντας πλέον διπλωματικά στο περιθώριο είναι αποφασισμένη να διατηρήσει την ένταση προκειμένου, όπως επισημαίνουν αναλυτές, να πάρει μερίδιο από τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από το πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής» και το ερευνητικό «Barbaros», που έχει στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με τις εξαγγελίες Τσαβούσογλου ετοιμάζεται να στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, από τη Δευτέρα ξεκινά η άσκηση «Θαλασσόλυκος-2019» που η Τουρκία έχει δηλώσει πως θα είναι μεγαλύτερη από την «Μπλε Πατρίδα» που διεξήχθη πριν λίγο καιρό.

Η άσκηση αυτή θα διεξαχθεί σε όλο το εύρος της περιοχής που η Άγκυρα εντάσσει στο δόγμα περί «Μπλε Πατρίδας».

Την ίδια ώρα, η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας εξήγγειλε την έναρξη μεγάλης αεροπορικής άσκησης με την επονομασία Anadolu Ankası-2019 που θα διεξαχθεί κατά κύριο λόγο στην περιοχή του Ικονίου.

Σε αυτή την άσκηση η Τουρκία έχει καλέσει να συμμετάσχουν το Αζερμπαϊτζάν, την Βρετανία, το Κατάρ, το Πακιστάν, την Ρουμανία και το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Βρετανία και Ρουμανία θα αποδεχτούν συμμετοχή σε κοινή άσκηση με το ψευδοκράτος;

Σχετικά άρθρα