Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρώσοι πράκτορες καταδικάστηκαν γιατί σχεδίαζαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου

Ρώσοι πράκτορες καταδικάστηκαν γιατί σχεδίαζαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δύο Ρώσοι αξιωματικοί της στρατιωτικής κατασκοπείας και δύο πολιτικοί της αντιπολίτευσης είναι μεταξύ των 13 ατόμων που καταδικάστηκαν με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να ανατρέψουν το 2016 την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, να δολοφονήσουν τον πρωθυπουργό και να φέρουν στην εξουσία μια φιλορωσική συμμαχία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στις 16 Οκτωβρίου του 2016 οι κατηγορούμενοι σχεδίαζαν να πλήξουν τους θεσμούς του κράτους και εν συνεχεία να δολοφονήσουν των πρωθυπουργό Μίλο Τζουγκάνοβιτς, ο οποίος ηγείτο της χώρας είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός επί τρεις περίπου δεκαετίες.

Οι δύο Ρώσοι πολίτες, Εντουάρντ Σισμακόφ και ο Βλαντίμιρ Ποπόφ, οι οποίοι αναφέρονται από το δικαστήριο ως πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών του στρατού καταδικάστηκαν ερήμην σε ποινές φυλάκισης 15 ετών και 12 ετών αντίστοιχα.

Η δικαστής Σουζάνα Μούγκοσα δήλωσε ότι οι Ρώσοι ήταν οι κύριοι πρωτεργάτες και διοργανωτές του πραξικοπήματος και είναι αυτοί που έδιναν στους άλλους συνωμότες χρήματα και οδηγίες. Ως κίνητρα των πραξικοπηματιών ήταν η πρόθεση τους να αποτρέψουν την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα επανειλημμένως έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, και όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Με βάση την νομοθεσία του Μαυροβουνίου οι καταδικασθέντες έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης Άντρι Μάντιντζ και Μίλαν Κνέζεβιτς, οι οποίοι ηγούνται του «Δημοκρατικού Μετώπου», μιας συμμαχίας της αντιπολίτευσης που θέλει στενότερους δεσμούς με την Ρωσία και την Σερβία και επιδιώκει την ανατροπή του Τζουγκάνοβιτς ο οποίος εξελέγη πρόεδρος το 2018, καταδικάστηκαν σε 5 χρόνια φυλάκισης ο καθένας.

Η δικαστής Σουζάνα Μουγκόσα, δήλωσε στο τέλος της δίκης η οποία διήρκεσε 19 μήνες ότι «κάθε μέλος της εγκληματικής οργάνωσης είχε προδιαγεγραμμένη αποστολή και ρόλο», ότι «όλοι οι κατηγορούμενοι εμπλέκονται σε πράξη τρομοκρατίας» και ότι «στις προθέσεις της εγκληματικής αυτής ομάδας ήταν να προσφύγει σε ενέργειες βίας και εκφοβισμού».

Σχετικά άρθρα