Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λαβρόφ: Είναι μη ρεαλιστικό να φύγει το Ιράν από τη Συρία – Οι ΗΠΑ «στήνουν» κουρδικό κράτος

Λαβρόφ: Είναι μη ρεαλιστικό να φύγει το Ιράν από τη Συρία – Οι ΗΠΑ «στήνουν» κουρδικό κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, Πυρηνικά Όπλα, Πυρηνική Ενέργεια, Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές,

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την συνάντηση που είχε την Τετάρτη στην Μόσχα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, χαρακτήρισε μη ρεαλιστική την αποχώρηση του Ιράν από την Συρία υπό την πίεση των ΗΠΑ, ενώ δήλωσε ότι η Ρωσία και το Ιράν συμφώνησαν να συνεργαστούν με όλες τις χώρες που υπέγραψαν την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εκτός από τις ΗΠΑ.

Η Ρωσία και το Ιράν συμφώνησαν να συνεργαστούν με όλες τις χώρες που υπέγραψαν την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εκτός από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα και η Τεχεράνη θα αναζητήσουν τρόπους παράκαμψης των αμερικανικών κυρώσεων για την ανάπτυξη των εμπορικών τους σχέσεων.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ο μηχανισμός INSTEX, που έχει δημιουργήσει η ΕΕ για τις εμπορικές συναλλαγές της με το Ιράν, είναι λιγότερο αποτελεσματικός απ’ ότι προβλέπονταν.

Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιστρέψουν στην συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι οι υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στην συμφωνία θα έχουν διαβουλεύσεις, εκτιμώντας πως είναι αμφίβολο να υπάρξει άμεσα συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε επίσης μη ρεαλιστική την αποχώρηση του Ιράν από την Συρία.

«Φυσικά όλα σ’ αυτόν τον κόσμο είναι αλληλένδετα.

»Συστηματικά ακούμε τις ΗΠΑ να δηλώνουν ότι είναι αναγκαίο να σταματήσει η οποιαδήποτε ιρανική επιρροή όχι μόνο στην Συρία, αλλά και όλη την περιοχή.

»Το ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό και δεν έχει καμία πιθανότητα να θεωρηθεί σοβαρή πολιτική, είναι σε όλους προφανές» υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν τους Κούρδους σε εδάφη αραβικών φυλών είναι ο άμεσος τρόπος για τον διαμελισμό της Συρίας, ενώ υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα εξακολουθήσει να πλήττει τους τρομοκράτες που έπληξαν την αεροπορική βάση του Χμέιμιμ.

Ζαρίφ: Εάν η Ευρώπη τηρήσει τις υποχρεώσεις της, εγγυάται την συνέχιση της συμφωνίας

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η απόφαση του Ιράν να αποχωρήσει από δύο όρους της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα σχετίζονται με τις νέες κυρώσεις που επέβαλλαν οι ΗΠΑ στις 4 Μαΐου.

«Τα μέτρα, τα οποία αναστείλαμε σε σχέση με τα άρθρα 26 και 36 (της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν-σ.σ), σχετίζονται με τις νέες εκείνες κυρώσεις τις οποίες επέβαλαν οι Αμερικανοί στις 4 Μαΐου, που είχαν στην ουσία ως αποτέλεσμα, τα σημεία αυτά να μην είναι δυνατόν να εφαρμοσθούν.

»Είναι προφανές ότι οι Αμερικανοί δεν αντιμετωπίζουν εποικοδομητικά την συμφωνία και η προσέγγιση τους αυτή θα συνεχισθεί» δήλωσε ο Ζαρίφ.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι το Ιράν δεν επιδιώκει την ένταση στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε συγκρούσεις και προτιμάει να επιλύει τα προβλήματα μέσω του διαλόγου.

Την απάντηση αυτή έδωσε ο Τζαβάντ Ζαρίφ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία το Ιράν ετοιμάζεται να επιτεθεί σε αμερικανικά στρατεύματα.

Η Τεχεράνη, υπογράμμισε ο Ζαρίφ, εγγυάται την διατήρηση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εφόσον οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην συμφωνία τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Σχετικά άρθρα