Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προγραμματίζεται επίσκεψη του Λαβρόφ στην Κύπρο

Προγραμματίζεται επίσκεψη του Λαβρόφ στην Κύπρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Διπλωματικό Σώμα, Κύπρος, Ρωσία, Ρωσική Πρεσβεία, Σεργκέι Λαβρόφ, Τουρκία,

Προγραμματίζεται επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Κύπρο κατά την οποία θα υπογραφούν συμφωνίες μεταξύ των δυο χωρών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ρώσος Πρέσβης στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάτσι, σημειώνοντας, ωστόσο, πως δεν έχει ακόμη καθοριστεί πότε θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη αυτή.

Ο κ. Οσάτσι ανέφερε, επίσης, πως ο κ. Λαβρόφ ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για το θέμα που αφορά τις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ήταν σε επαφή για αυτό με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ σε σχέση τις τουρκικές κινήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο Ρώσος Πρέσβης υπενθύμισε την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του, το περασμένο Σάββατο, για το θέμα αυτό, και πρόσθεσε:

«Νομίζουμε ότι αυτή τη δύσκολη εποχή σε αυτή την περιοχή πρέπει να αποφευχθεί κάθε βήμα που υπονομεύει τη δυνατότητα για διαπραγματεύσεις και για αυτό και κάναμε αυτή τη δήλωση.

»Πραγματικά πιστεύουμε πως όλες οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

»Εμείς το υποστηρίζουμε αυτό και ευχόμαστε να γίνει όσο το δυνατό πιο γρήγορα κάτι, που θα οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού», υπογράμμισε ο κ. Οσάτσι.

Ερωτηθείς αν η χώρα του προτίθεται να παρέμβει προς την Τουρκία σε σχέση με το θέμα που προέκυψε, ο κ. Ρώσος Πρέσβης είπε πως κάθε φορά που η κυπριακή πλευρά ζητά από τη χώρα του να μεταφέρει κάτι στην Τουρκία, αυτή το πράττει.

Σημείωσε πως η Ρωσία διατηρεί καλές σχέσεις και με την Κύπρο και με την Τουρκία, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «αυτό είναι καλό και για τους Κυπρίους».

Ο κ. Οσάτσι είπε ακόμη πως ο Ρώσος ΥΠΕΞ ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι διαμαρτυρίες από την κυπριακή πλευρά για το θέμα των τουρκικών κινήσεων, ήταν σε επαφή με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, και η Ρωσία ήταν από τις πρώτες χώρες που εξέδωσε δήλωση για το θέμα αυτό.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Ρώσος Πρέσβης ανέφερε πως προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί επίσκεψη του κ. Λαβρόφ στην Κύπρο αλλά δεν έχει καθοριστεί ακόμη πότε θα γίνει.

Είναι ένα θέμα που θα διευθετηθεί δια της διπλωματικής οδού, επεσήμανε, σημειώνοντας πως ελπίζει ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί φέτος.

Πρόσθεσε πως «έχουμε υπόψη μας κάποιες συμφωνίες για να υπογραφούν” κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ωστόσο δεν θέλησε να πει ποιους τομείς αυτές αφορούν, σημειώνοντας πως το θέμα αυτό βρίσκεται υπό συζήτηση.

Σχετικά άρθρα