Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ρωσία απέλασε δύο Σουηδούς διπλωμάτες

Η Ρωσία απέλασε δύο Σουηδούς διπλωμάτες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διπλωματικό Σώμα, Μαρία Ζαχάροβα, Ρωσία, Σουηδία,

Η Ρωσία απέλασε δύο Σουηδούς διπλωμάτες, απαντώντας σε ενέργειες στις οποίες είχε προβεί η Σουηδία κατά Ρώσων αξιωματούχων, ανακοίνωσε το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η απέλαση τους συνιστά αντίμετρο.

«Ζήτησαν από δύο Σουηδούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν την Ρωσία» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών Ράσμους Ελιανσκούκ, στον ανταποκριτή του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου TASS στην Στοκχόλμη.

Ο ίδιος προσέθεσε: «Η Σουηδία είχε πρόσφατα ανακοινώσει ότι δεν ανανεώθηκε η βίζα σε Ρώσο διπλωμάτη.

»Είχαμε απαντήσει αρνητικά σε ρωσικό αίτημα για χορήγηση διπλωματικής βίζας.

»Η Ρωσία απάντησε, ζητώντας από δύο Σουηδούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν την Ρωσία.

»Εκφράζουμε την λύπη μας για την απόφαση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών».

Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών δεν προέβη προς το παρόν σε άλλες δηλώσεις μεταδίδει το TASS.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα ότι η απέλαση των δύο Σουηδών διπλωματών συνιστά αντίμετρο.

Τον Φεβρουάριο σε εστιατόριο στο κέντρο της Στοκχόλμης είχε συλληφθεί ένας Σουηδός, ως ύποπτος για διενέργεια κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας.

Κατά τη σύλληψη του γευμάτιζε με έναν Ρώσο διπλωμάτη, ο οποίος εν συνεχεία εγκατέλειψε την Σουηδία.

Μετά από το συμβάν αυτό η Ρωσία υπέβαλλε αίτηση για τη χορήγηση διπλωματικής βίζας σε νέους διπλωμάτες της, αλλά η απάντηση εκ μέρους της Σουηδίας ήταν αρνητική.

Ο 45χρονος Σουηδός ο οποίος στις 29 Μάρτιου αποφυλακίσθηκε, θεωρείται ύποπτος «για έκνομη κατασκοπευτική δραστηριότητα κατά της Σουηδίας» το 2017.

Η υπηρεσία ασφαλείας της Σουηδίας SEPO πιστεύει ότι ο εν λόγω Σουηδός «είχε στρατολογηθεί από πράκτορα της ρωσικής κατασκοπείας ο οποίος εργάζονταν με διπλωματική κάλυψη».

Αν αποδειχθεί ότι διενεργούσε κατασκοπεία ενδέχεται να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης η οποία μπορεί να κυμαίνεται από έξι μήνες έως τέσσερα χρόνια.

Ο συλληφθείς Σουηδός αρνείται την ενοχή του. Ο ίδιος εργάζεται στην Σουηδία στον τομέα των υψηλών τεχνολογιών που σχετίζονται με πληροφορίες οι οποίες κατά την άποψη της SEPO παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τις ξένες μυστικές υπηρεσίες.

Όπως μεταδίδουν σουηδικά μέσα ενημέρωσης, ο ύποπτος γεννήθηκε στην Σουηδία, είναι πολίτης της Σουηδίας, έχει την δική του εταιρεία και είναι επιστήμονας.

Σχετικά άρθρα