Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κάνει πίσω το Μπρουνέι: Δεν θα εκτελούνται δια λιθοβολισμού μοιχοί και ομοφυλόφιλοι

Κάνει πίσω το Μπρουνέι: Δεν θα εκτελούνται δια λιθοβολισμού μοιχοί και ομοφυλόφιλοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Απιστία, Ισλαμιστές, Μπρουνέι, Ομοφυλόφιλοι, Σαρία, Τζιχαντιστές,

Η γενική κατακραυγή για τη νέα σκληρή νομοθεσία που προβλέπει την εκτέλεση δια λιθοβολισμού για το αδίκημα της ομοφυλοφιλίας και τις εξωσυζυγικές σχέσεις έκανε το Σουλτανάτο του Μπρουνέι να οπισθοχωρήσει όσον αφορά την εφαρμογή των συγκεκριμένων ποινών, με τον σουλτάνο Χασανάλ Μπολκιάχ να επεκτείνει το μορατόριουμ στις εκτελέσεις.

Ειδικότερα, η μικρή ασιατική χώρα προκάλεσε διεθνή κατακραυγή στην 3 Απριλίου, όταν νομοθέτησε ακραία ερμηνεία του ισλαμικού νόμου σαρία για σειρά αδικημάτων.

Ο καινούργιος κώδικας προέβλεπε λιθοβολισμό για σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ομοφύλων και για εξωσυζυγικές επαφές.

Όσοι συλλαμβάνονταν για κλοπή θα ακρωτηριάζονταν στο δεξί χέρι μετά την πρώτη καταδίκη και στο αριστερό μετά την δεύτερη.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταδικάσει τους νόμους ως «δρακόντειους», ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες χώρες έχουν καλέσει το σουλτανάτο να αναστείλει τα σχέδιά του.

Διασημότητες όπως ο ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ έχουν ζητήσει μαζική αποχή από τα πολυτελή ξενοδοχεία που ελέγχει το σουλτανάτο στην Δύση.

Το Μπρουνέι υπεραμυνόταν των επιλογών του επί πολλές εβδομάδες, όμως σε μία σπάνια υποχώρηση ο σουλτάνος Χασανάλ Μπολκιάχ δήλωσε πως θα επεκτείνει το de facto μορατόριουμ στις εκτελέσεις και στον αναθεωρημένο ποινικό κώδικα που έχει ως βάση την Σαρία.

Το σουλτανάτο ήδη προβλέπει θανατική ποινή για διάφορά αδικήματα, όπως η ανθρωποκτονία εκ προμελέτης και η διακίνηση ναρκωτικών, όμως η τελευταία εκτέλεση έλαβε χώρα το 1957, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Reuters.

Σε ομιλία του με αφορμή την έναρξη του Ραμαζανιού ο σουλτάνος Μπολκιάχ αναγνώρισε ότι υπάρχουν «πολλές ερωτήσεις και λάθος αντιλήψεις» όσον αφορά την εφαρμογή της σαρίας, εκφράζοντας ωστόσο την βεβαιότητα ότι όταν καθαρίσει το τοπίο «η αξία του νόμου θα είναι εμφανής».

Ο κ. Χασανάλ προσέθεσε πως το Μπρουνέι – που είναι ιδιαίτερα πλούσιο λόγω της εξαγωγής πετρελαίου – θα κυρώσει την σύμβαση του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων, προκειμένου να αποδείξει την δέσμευσή του στην προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Σχετικά άρθρα