Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε απελπισία ο δικομματισμός στη Βρετανία – Πάτωσαν στις τοπικές εκλογές λόγω Brexit

Σε απελπισία ο δικομματισμός στη Βρετανία – Πάτωσαν στις τοπικές εκλογές λόγω Brexit
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Δημοψήφισμα, Εργατικό Κόμμα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Τερέζα Μέι, Τζέρεμι Κόρμπιν,

Η παταγώδης αποτυχία και των δύο μεγάλων κομμάτων στις πρόσφατες τοπικές εκλογές έχουν πείσει αμφότερους Συντηρητικούς και Εργατικούς ότι έως αύριο, οπότε ολοκληρώνονται οι διακομματικές συνομιλίες για το Brexit, πρέπει να έχουν καταλήξει σε μία συμφωνία.

Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι φαίνεται έτοιμη να κινηθεί προς την κατεύθυνση του Εργατικού Κόμματος, κάνοντας μία μεγάλη προσφορά για την τελωνειακή ένωση και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης ωστόσο εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν δεν θα έχει τη στήριξη των βουλευτών του να δώσει το ΟΚ, εάν δεν εξασφαλίσει τη δέσμευση της Τερέζα Μέι για δεύτερο δημοψήφισμα.

Ανώτατες πηγές του Εργατικού Κόμματος υποστηρίζουν μιλώντας στην «Guardian», ότι ένα μεγάλο ποσοστό – περίπου τα δύο τρίτα των βουλευτών του κόμματος – θα αρνηθούν να στηρίξουν οποιαδήποτε συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση, εάν δεν εξασφαλίσουν ότι σε αυτή θα περιλαμβάνεται και η ψήφος του λαού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Sunday Times», η Μέι σκοπεύει να προσφέρει στον Κόρμπιν προσωρινή τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε. – η οποία θα ανανεωθεί το 2022 – καθώς επίσης επιλεκτική ευθυγράμμιση με τους κανόνες της ενιαίας αγοράς.

Η ίδια η Μέι, σε άρθρο της στη «Mail on Sunday» κάλεσε τον Κόρμπιν να παραμερίσουν για μια στιγμή τις διαφορές τους και να κάνουν συμφωνία.

Στο ίδιο συμπέρασμα είχε καταλήξει και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης μετά την πανωλεθρία των τοπικών εκλογών, εκτιμώντας ότι οι ψηφοφόροι θέλουν επιτέλους να δουν το βρετανικό κοινοβούλιο να καταλήγει σε μία κοινή γραμμή για την έξοδο της χώρας από την Ένωση.

Οι βουλευτές του ωστόσο, περιλαμβανομένων κορυφαίων στελεχών του κόμματος όπως ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ, παραμένουν βαθιά καχύποπτοι για τις προθέσεις της Μέι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός από την πλευρά της έχει διαμηνύσει πολλές φορές ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην προοπτική του δεύτερου δημοψηφίσματος.

Οπότε η επιτυχία δεν είναι καθόλου δεδομένη όταν αύριο οι δύο πλευρές θα καθήσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ακόμη όμως και αν τελικά συμφωνήσουν, αφενός η Μέι κινδυνεύει να χάσει δεκάδες Τόρις που αντιτίθενται στην τελωνειακή ένωση, αφετέρου ο Κόρμπιν μπορεί να χάσει δεκάδες Εργατικούς που επιθυμούν διακαώς ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Σε αυτήν την περίπτωση, προφανώς η όποια συμφωνία δεν έχει καμία απολύτως ουσία.

Και το αδιέξοδο του Brexit συνεχίζει να διαιωνίζεται, τουλάχιστον έως τις ευρωεκλογές, αν όχι έως τις 31 Οκτωβρίου, οπότε λήγει και η τρίτη παράταση από τις Βρυξέλλες.

Μπροστά σε αυτόν κίνδυνο, ωστόσο, η Μέι ίσως υποχρεωθεί τελικά να αποδεχτεί το σενάριο του δεύτερου δημοψηφίσματος, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Daily Telegraph».

Ανώνυμες πηγές δήλωσαν μάλιστα στη βρετανική εφημερίδα ότι η Μέι κάνει σχετικές συζητήσεις με αξιωματούχους και υπουργούς.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι ψηφοφόροι πιθανότατα θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις επιλογές: Brexit με συμφωνία, Brexit χωρίς συμφωνία ή καθόλου Brexit.

Σχετικά άρθρα