Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Σώθηκαν» προς το παρόν οι βρετανικές πένες αν και σχεδόν κανένας δεν τις χρησιμοποιεί

«Σώθηκαν» προς το παρόν οι βρετανικές πένες αν και σχεδόν κανένας δεν τις χρησιμοποιεί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Φίλιπ Χάμοντ,

Η Βρετανία θα διατηρήσει σε κυκλοφορία τα κέρματα μίας και δύο πενών, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ένα χρόνο αφού είχε δηλώσει ότι είναι παρωχημένα και συχνά καταλήγουν σε γυάλινα βαζάκια ή ακόμα και στο κάδο απορριμμάτων.

Τα μετρητά έχουν γίνει πολιτικό ζήτημα αφού οι βρετανικές τράπεζες έκλεισαν χιλιάδες καταστήματα, πλήττοντας τις αγροτικές κοινότητες.

Το υπουργείο εκτιμά ότι 2,2 εκατ. άνθρωποι στη Βρετανία εξαρτώνται από τα μετρητά διότι δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό ή για άλλους λόγους.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι χρεωστικές κάρτες ξεπέρασαν τα μετρητά για πρώτη φορά το 2017 ως η πιο συχνή μέθοδος πληρωμής στη Βρετανία και κάποια καταστήματα δεν δέχονται πλέον μετρητά ως τρόπο πληρωμής.

«Η τεχνολογία έχει μεταμορφώσει τις τραπεζικές συναλλαγές για εκατομμύρια ανθρώπους, καθιστώντας ευκολότερη και ταχύτερη τη διενέργεια χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και την πληρωμή υπηρεσιών» ανέφερε ο Χάμοντ σε ανακοίνωση.

«Είναι όμως επίσης σαφές ότι πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να βασίζονται στα μετρητά και θέλω οι πολίτες να έχουν την επιλογή του πώς ξοδεύουν τα χρήματά τους».

Το χαρτονόμισμα των 50 λιρών (65 δολ.) που σύμφωνα με περυσινή διαβούλευση του υπουργείου Οικονομικών θεωρείται εργαλείο για ξέπλυμα χρήματος, επίσης θα παραμείνει σε κυκλοφορία.

Το υπουργείο βρέθηκε αντιμέτωπο με έντονες αντιδράσεις αφού άφησε να εννοηθεί ότι τα χάλκινα κέρματα της Βρετανίας που ήταν ακόμα σε κυκλοφορία θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία με το κέρμα της μισής πένας που καταργήθηκε το 1984, αν και τότε το υπουργείο είχε προειδοποιήσει ότι αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τον πληθωρισμό.

«Μια επιχείρηση που θέλει να χρεώσει 99 πένες θα έχει και πάλι την ευκαιρία να δώσει ρέστα μιας πένας στον πελάτη που πληρώνει με νόμισμα μίας λίρας» δήλωσε νωρίτερα ο Μάικ Τσέρι, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μικρών Επιχειρήσεων.

Στην περυσινή διαβούλευση, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι 6 στα 10 κέρματα μίας και δύο πενών χρησιμοποιούνται σε κάποια συναλλαγή μόνο μια φορά πριν καταλήξουν σε κάποιο βαζάκι ή στον κάδο απορριμμάτων, αναγκάζοντας τη Βρετανία να κόβει κάθε χρόνο 500 εκατ. κέρματα προκειμένου να τα αντικαταστήσει.

Σχετικά άρθρα