Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλβανία: Ένταση στη Βόρεια Ήπειρο – Αστυνομικοί κατέβασαν ελληνόγλωσσες πινακίδες

Αλβανία: Ένταση στη Βόρεια Ήπειρο – Αστυνομικοί κατέβασαν ελληνόγλωσσες πινακίδες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Βόρεια Ήπειρος, Βορειοηπειρώτες, Ελληνική Ομογένεια,

Στην Αλβανία οι αστυνομικές Αρχές προχώρησαν το βράδυ του Σαββάτου σε κατέβασμα των δίγλωσσων πινακίδων στα μειονοτικά χωριά του Δήμου Φοινίκης στη Βόρεια Ήπειρο.

Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία ήδη αντιδρά έντονα στο κατέβασμα των δίγλωσσων πινακίδων από τις επίσημες κρατικές αρχές.

Οι πινακίδες αυτές είχαν τοποθετηθεί μόλις λίγες ημέρες πριν.

Συνεργεία της Επιχείρησης Συντήρησης των Εθνικών Οδών από το Αργυρόκαστρο ανάλαβαν υπό την προστασία αστυνομικών δυνάμεων, τα μεσάνυχτα, δράση κόβοντας με τροχούς τις πινακίδες στους κεντρικούς δρόμους της Φοινίκης, στις οποίες αναγράφονται, με βάση το νόμο περί μειονοτήτων, τα ονόματα των χωριών στην αλβανική και την ελληνική γλώσσα.

Υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από τους Έλληνες μειονοτικούς των χωριών που σε μια περίπτωση, στο χωριό Κρανιά, εξελίχθηκε σε συμπλοκή με την Αστυνομία που φρουρούσε τα συνεργεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Αρχές κατέβασαν τις πινακίδες με το επιχείρημα ότι σε αυτές αναγράφονταν τα ονόματα των χωριών πρώτα στην ελληνική και μετά στην αλβανική, γεγονός που προκάλεσε διαμαρτυρίες αλβανικών ΜΜΕ.

Έως τώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη στα Τίρανα κυβερνητική τοποθέτηση για το θέμα.

Ανακοίνωση της Νεολαίας Βόρειας Ηπείρου:

Ανακοίνωση εξέδωσε η Νεολαία Βόρειας Ηπείρου, στην οποία περιγράφει και τα γεγονότα:

«Σαν τους κλέφτες, ξημερώματα Κυριακής 5/5/2019, Αλβανοί αστυνομικοί από τα Τίρανα ήρθαν απρόκλητα στην καρδιά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, στον Δήμο Φοινικαίων Βορείου Ηπείρου (ο οποίος αριθμεί περίπου 60 ελληνικά χωριά), να κατεβάσουν τις δίγλωσσες πινακίδες που είχε τοποθετήσει προ ημερών ο δήμαρχος Λεωνίδας Χρήστου εφαρμόζοντας όσα προβλέπει η αλβανική νομοθεσία αλλά και διεθνείς συμβάσεις για τις μειονότητες, όπως η Σύμβαση Πλαίσιο για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων την οποία αν και έχει υπογράψει το αλβανικό κράτος καταπατά για άλλη μια φορά ασύστολα.

»Έως τις 5 τα ξημερώματα οι κάτοικοι έδιναν μάχη να εμποδίσουν τους άνω των 30 αστυνομικών, οι οποίοι με κόφτες και τροχούς αφαιρούσαν τις πινακίδες.

»Απείλησαν ακόμη και με συλλήψεις τους Έλληνες κατοίκους αν δεν απομακρύνονταν.

»Η ενέργεια αυτή έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες περιστατικά προκλήσεων και τρομοκράτησης του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου τα τελευταία χρόνια από την πιο ανθελληνική αλβανική κυβέρνηση των τελευταίων ετών στην Αλβανία.

»Ο Ράμα βρισκόμενος στο μάτι του κυκλώνα από τα σκάνδαλα που πλήττουν διαρκώς το κυβερνητικό του επιτελείο που αποτελείται κυρίως από άτομα του κοινού ποινικού δικαίου, εγκληματίες, μαφιόζους και ναρκεμπόρους, με την αντιπολίτευση να κατεβαίνει στους δρόμους να ζητά την παραίτησή του και την διενέργεια ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών, προσπαθεί για άλλη μια φορά να αποπροσανατολίσει την αλβανική κοινή γνώμη δημιουργώντας εντάσεις με την ΕΕΜ.

»Όπως έκανε και πριν από 6 μήνες, όταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο εμπορίου ναρκωτικών “άγγιζε” τον ίδιο τον Έντι Ράμα και τους συνεργάτες του, για να αποπροσανατολίσει την αλβανική κοινή γνώμη έδωσε την πολιτική εντολή για την στυγερή δολοφονία του Ήρωα συμπατριώτη μας Κωνσταντίνου Κατσίφα, γεγονός που βύθισε στο πένθος την ΕΕΜ και επισκίασε τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

»Με το ξήλωμα των πινακίδων στον αναγνωρισμένο ως αμιγώς ελληνικό, Δήμο Φοινικαίων, ζούμε για άλλη φορά το ίδιο έργο σε επανάληψη.

»Το είδαμε πριν λίγα χρόνια και στον Δήμο Χειμάρρας όπου για την ανέγερση δίγλωσσων πινακίδων ο τότε Δήμαρχος Χιμάρας Βασίλης Μπολάνος σύρθηκε στα αλβανικά δικαστήρια, με την Ελληνική Πολιτεία και τους Διεθνής Οργανισμούς να παραμένουν για ακόμη μια φορά σε ρόλο θεατή χωρίς να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για των σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ελληνικού πληθυσμού της περιοχής.

»Οι πολιτικοί φορείς της ΕΕΜ να αναλάβουν χθες πρωτοβουλίες ενημέρωσης της διεθνής κοινής γνώμης για να συνετίσουν τον γυμνό βασιλιά της Αλβανίας.

»Μας σκοτώνουν, μας κλέβουν τα σπίτια μας, την γη μας, μας τρομοκρατούν, μας διώχνουν από τον τόπο μας.

»Φτάνει πια, η υπομονή τελείωσε!

»Νεολαία Βορειοηπειρωτών».

Λεωνίδας Παππάς: Ο νόμος δεν ορίζει ποια γλώσσα θα αναγράφεται πρώτη και ποια δεύτερη

«ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΣΤΟ Δ. ΦΟΙΝΙΚΗΣ

»Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ, Η ΑΦΟΡΜΗ, Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ Η(ΟΙ) ΠΟΛΙΤΙΚΗ(ΟΙ)

»Σαν βρικόλακες τα μεσάνυχτα, υπάλληλοι της Διατήρησης Εθνικών Οδών, με ισχυρή συνοδεία της Αλβανικής Αστυνομίας αφαίρεσαν τις δίγλωσσες (ελληνικά και αλβανικά) πινακίδες που είχε τοποθετήσει πριν από λίγες μέρες ο Δήμος Φοινίκης, στην Εθνική οδό Μαυρομάτη – Αγίων Σαράντα.

»Αξίζει να αναφερθεί ότι στις ώρες τις επιχείρησης 12.00 – 3.00, είχαν κλείσει το διακόπτη του φωτισμού των δρόμων.

»Είναι άλλη μια βάρβαρη πρόκληση του καθεστώτος Ράμα κατά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη.

»Όχι με ποσταρίσματα στα κοινωνικά δίκτυα και πολιτικές δηλώσεις αλλά με συλλογικές αντιδράσεις.

»Αυτό που ενόχλησε την αλβανική πλευρά – όπως αποτυπώνεται σε προ ημερών δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου ήταν ότι στις πινακίδες αναγράφονταν πρώτα στα ελληνικά και μετά στα αλβανικά.

»Ο νόμος για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων που ψηφίστηκε στην Αλβανική Βουλή στις 13/04/2017, δεν ορίζει ποια θα είναι πρώτη και ποια δεύτερη γλώσσα.

»Συγκεκριμένα στο άρθρο 14 για την χρήση της μειονοτικής γλώσσας στην τρίτη παράγραφο λέει:

»”Me vendim të këshillave bashkiakë, në bashkitë ku mbi 20% e banorëve upërkasin pakicave kombëtare, kur ka një kërkesë të mjaftueshme prej tyre, emërtimet e njësive administrative përkatëse, të rrugëve dhe të treguesve të tjerë topografikë, krahas gjuhës shqipe, shfaqen dhe në gjuhën e pakicës përkatëse, sipas parashikimeve ligjore për vetëqeverisjen vendore” (Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, σε δήμους όπου πάνω από το 20% των κατοίκων ανήκουν σε εθνικές μειονότητες, τα ονόματα των αντίστοιχων διοικητικών μονάδων, των δρόμων και άλλων τοπωνυμίων, εκτός της αλβανικής γλώσσας, αναγράφονται και στη γλώσσα της αντίστοιχης μειονότητας, σύμφωνα με τις νομικές διατάξεις για την τοπική αυτοδιοίκηση).

»Στους διαπληκτισμούς των Ελλήνων κατοίκων της περιοχής που προσπάθησαν να αποτρέψουν την αφαίρεση των πινακίδων με τους αστυνομικούς, οι δεύτεροι είπαν πως ζήτησαν από το δήμαρχο να τις αφαιρέσει ο ίδιος καθώς δεν είναι αρμοδιότητα του να τοποθετεί πινακίδες στην εθνική οδό, εκείνος τους απάντησε ότι λείπει στο εξωτερικό και ότι θα επιστρέψει τη Δευτέρα.

»Ο πραγματικός λόγος όμως είναι ότι τους ενόχλησε που ήταν πρώτα τα ελληνικά.

»Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, αφαιρέθηκαν μόνο οι πινακίδες που ήταν πρώτα τα ελληνικά.

»Μάλιστα σε μία κολώνα έξω από τη Φοινίκη που ήταν δύο πινακίδες, αφαιρέθηκε μόνο αυτή που ήταν πρώτα τα ελληνικά.

»Το ίδιο και με την πινακίδα του καλωσορίσματος, γλύτωσε και αυτή γιατί ήταν πρώτα στα αλβανικά.

»Δεν υπάρχει η αμφιβολία ότι ή εντολή ήταν από πολύ ψηλά και ότι τα κίνητρα αυτής της βαρβαρότητας είναι εθνικιστικά και πολιτικά.

»Δεν είναι πρώτη φορά άλλωστε που ο Ράμα επενδύει στον εθνικισμό.

»Σε τέτοιου είδους ενέργειες οι Έλληνες πρέπει να αντιδράσουμε με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα.

»Αυτή η πρόκληση να μην αποτελέσει αφορμή για εσωτερικές γκρίνιες αλλά να μας συσπειρώσει.

»Όταν θίγεται η εθνική μας υπερηφάνεια είμαστε όλοι μαζί».

Σχετικά άρθρα