Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το τουρκικό ΥΠΕΞ απαντά στη Μογκερίνι για την Κύπρο: «Δεν έχετε το δικαίωμα να μας δίνετε συμβουλές»

Το τουρκικό ΥΠΕΞ απαντά στη Μογκερίνι για την Κύπρο: «Δεν έχετε το δικαίωμα να μας δίνετε συμβουλές»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κύπρος, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Φεντερίκα Μογκερίνι,

«Δεν έχουν το δικαίωμα σήμερα να μας δίνουν συμβουλές», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ σε «απάντηση» της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ απέρριψε τις δηλώσεις της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι για τις δραστηριότητες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ κάλεσε τους πρωταγωνιστές εκτός Ανατολικής Μεσογείου να σταματήσουν να στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

«H Άγκυρα δεν δέχεται συμβουλές για το θέμα των υδρογονανθράκων»

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Άγκυρα δεν δέχεται συμβουλές για το θέμα των υδρογονανθράκων από αυτούς που δεν έχουν κάνει βήμα για την επίλυση του Κυπριακού.

«Οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.

»Όπως έχουμε πολλές φορές τονίσει και προηγουμένως, θα προστατεύσουμε τόσο τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στη δική μας υφαλοκρηπίδα ως χώρα που έχει τη μεγαλύτερη ακτή, τόσο και τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ”.

»Σε αυτό το πλαίσιο η χώρα μας μέχρι σήμερα δεν δίστασε να κάνει τα απαραίτητα βήματα και δεν θα διστάσει ούτε από δω και τώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι «είναι η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία δεν διστάζει να με ανευθυνότητα να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου, που αγνοεί τα βασικά δικαιώματα των Τ/Κ επί των φυσικών πηγών οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού της Κύπρου, που απορρίπτει όλες τις προτάσεις συνεργασίας και που παρά τις προειδοποιήσεις μας δεν εγκαταλείπει τις μονομερείς δραστηριότητες».

«Η Τουρκία και η “ΤΔΒΚ” δεν μπορούν να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση»

«Μία λογική προσέγγιση που θα απέτρεπε την μεγαλύτερη αστάθεια στην περιοχή θα ήταν όλοι οι πρωταγωνιστές εκτός ανατολικής Μεσογείου που θα απέτρεπε την περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή να αποδεκτούν το γεγονός ότι η Τουρκία και η “ΤΔΒΚ” δεν μπορούν να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση στην ανατολική Μεσόγειο και να σταματήσουν να παρέχουν άνευ όρων υποστήριξη στην ελληνοκυπριακή διοίκηση.

»Επιπλέον, όσοι δεν έχουν κάνει βήμα για την επίλυση αυτού του ζητήματος εδώ και χρόνια δεν έχουν το δικαίωμα σήμερα να μας δίνουν συμβουλές», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σχετικά άρθρα