Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Βόμβες» Γιούνκερ κατά Γερμανίας, Ολλανδίας και Αυστρίας: Εμποδίζουν την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης

«Βόμβες» Γιούνκερ κατά Γερμανίας, Ολλανδίας και Αυστρίας: Εμποδίζουν την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Handelsblatt, Άνγκελα Μέρκελ, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Εμανουέλ Μακρόν, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ολλανδία,

H Ολλανδία, η Αυστρία «και πολύ συχνά η Γερμανία» εμποδίζουν την βαθύτερη ολοκλήρωση της ευρωζώνης, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έχει προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις της ευρωζώνης αλλά συνάντησε αντίσταση από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης που δεν επιθυμούν στενότερη σύνδεση με τις ασθενέστερες οικονομίες του νότου της ευρωζώνης.

«Δεν σημειώνεται πρόοδος στην εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης, διότι η Ολλανδία, η Αυστρία και πολύ συχνά η Γερμανία σταματάει στο δρόμο όταν πρόκειται για αλληλεγγύη σε δράση και κοινή ευθύνη», δήλωσε ο Γιούνκερ.

«Ωστόσο, είμαι ακόμα αισιόδοξος. Η Γερμανία δεν είναι έτοιμη για το σκοπό αυτό, αλλά πολλοί Γερμανοί πολιτικοί θέλουν να σημειώσουν πρόοδο στον τομέα αυτό», πρόσθεσε στη συνέντευξη που θα δημοσιευθεί ηλεκτρονικά την Πέμπτη.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσαν να αναμένονται τα λεγόμενα ευρωομόλογα ή τα κοινά εκδοθέντα χρέη για τα μέλη της ευρωζώνης, ο Γιούνκερ απάντησε:

«Ναι, αλλά με μια άλλη μορφή και με ένα άλλο όνομα».

Αρνήθηκε να μιλήσει για τις αποτυχημένες συνομιλίες συγχώνευσης μεταξύ της Deutsche Bank και της Commerzbank.

«Αλλά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι όλα είναι ρόδινα στον γερμανικό χρηματοπιστωτικό τομέα».

Ο Juncker, η θητεία του οποίου στην προεδρία της Επιτροπής ολοκληρώνεται φέτος, δήλωσε ότι «δεν τίθεται υπέρ ή κατά» του Jens Weidmann, επικεφαλής της εθνικής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, ως διάδοχο του Mario Draghi στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Δεν θα με πείραζε καθόλου εάν υπήρχε Γερμανός πρόεδρος της ΕΚΤ ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε.

«Σίγουρα δεν συμμερίζομαι την άποψη που επικρατεί σε μέρη της νότιας Ευρώπης ότι ένας Γερμανός δεν μπορεί να είναι πρόεδρος της ΕΚΤ».

Όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι η ΕΕ δεν θέλησε να καταλήξει σε μια συνολική συμφωνία, όπως η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), η οποία απέτυχε να υλοποιηθεί μετά από τριετείς συνομιλίες.

«Όχι, δεν θα υπάρχει ένα TTIP II. Αλλά θα συμφωνήσουμε σε μερικά βασικά σημεία», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι σχεδίαζε να μιλήσει για το εμπόριο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ στο περιθώριο μιας συνάντησης των οικονομικών δυνάμεων της G20 στην Ιαπωνία στα τέλη Ιουνίου.

Τόνισε ότι η ΕΕ δεν θέλησε να συμπεριλάβει τα γεωργικά προϊόντα σε μια συμφωνία, προσθέτοντας:

«Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να προσπαθούν, αλλά εμμένουμε στη θέση μας. Εάν η γαλλική κυβέρνηση ισχυρίζεται το αντίθετο τότε πράττει εσφαλμένα».

Το Brexit ήταν «προειδοποιητικός πυροβολισμός, μια αφύπνιση για όλη την ήπειρο» για τα άλλα μέλη του μπλοκ, είπε ο ίδιος.

«Έχει γίνει σαφές στους πολίτες της ΕΕ ότι δεν μπορούν να θεωρήσουν την Ένωση δεδομένη και ότι η αποχώρησή τους θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες».

Σχετικά άρθρα