Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Βόρεια Μακεδονία την Κυριακή εκλέγει Πρόεδρο – Γκορντάνα εναντίον Στέβο

Η Βόρεια Μακεδονία την Κυριακή εκλέγει Πρόεδρο – Γκορντάνα εναντίον Στέβο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, Εκλογές, Σκόπια, Στέβο Πεντάροφσκι,

Η προεκλογική εκστρατεία των δύο υποψηφίων στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών στην Βόρεια Μακεδονία, Στέβο Πεντάροφσκι (υποστηριζόμενο από τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό το SDSM) και Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάφκοβα (υποστηριζόμενη από τον συνασπισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπό το VMRO-DPMNE), ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (03/05/2019).

Το Σάββατο η χώρα τελεί σε προεκλογική σιγή μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών την Κυριακή (05/05/2019), οπότε, σύμφωνα με στοιχεία της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής (SEC), 1.808.131 εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να προσέλθουν στις κάλπες σε 3.480 εκλογικά τμήματα.

Μία ημέρα νωρίτερα, 3.583 ασθενείς και άτομα με ειδικές ανάγκες θα έχουν εκ νέου την δυνατότητα να ψηφίσουν στα σπίτια τους, ενώ 1.600 άτομα που είτε εκτίουν ποινή φυλάκισης είτε κρατούνται σε σωφρονιστικά ιδρύματα είτε βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, όπως επίσης και 7 άτομα που είναι εκτοπισμένα αλλά βρίσκονται εντός των συνόρων της χώρας θα προσέλθουν στις κάλπες.

Επιπρόσθετα, το Σάββατο (04/05/2019) σε 32 διπλωματικά-προξενικά γραφεία της Βόρειας Μακεδονίας θα μπορούν να ψηφίσουν 1.781 εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο που βρίσκονται ωστόσο εκτός χώρας.

Έκτακτες δημοτικές εκλογές

Παράλληλα με τον β΄ γύρο προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί και ο β΄ γύρος πρόωρων αυτοδιοικητικών εκλογών σε δύο πλέον Δήμους της χώρας: Αχρίδας και Νόβο Σέλο, καθώς κατά τον α΄ γύρο στις 21 Απριλίου Δήμαρχος του Ντέμπαρ αναδείχθηκε ο υποψήφιος του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Χέκουραν Ντούκα.

Υπενθυμίζεται ότι η διεξαγωγή πρόωρων αυτοδιοικητικών εκλογών, παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές, σε τρεις Δήμους της Βόρειας Μακεδονίας: Ντέμπαρ, Αχρίδας και Νόβο Σέλο πραγματοποιούνται λόγω θανάτου των εκλεγέντων δημάρχων στους δύο πρώτους και λόγω παραίτησης του δημάρχου στον τρίτο μετά την καταδίκη του σε φυλάκιση λόγω απόπειρας παράνομης διακίνησης τσιγάρων.

Χρειάζεται 40% συμμετοχή για να είναι έγκυρες οι εκλογές

Τα ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας υπενθυμίζουν ότι για να είναι επιτυχής η ψηφοφορία στις 5 Μαΐου στις κάλπες θα πρέπει να προσέλθει τουλάχιστον το 40% των εγγεγραμμένων στον εκλογικό κατάλογο, δηλαδή 723.253 ψηφοφόροι.

Σε περίπτωση που δεν εκπληρωθεί το απαραίτητο όριο συμμετοχής οι εκλογές θα θεωρηθούν ανεπιτυχείς και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου θα πρέπει να προκηρύξει νέες προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με αυτά που έχουν προαναγγείλει τα πολιτικά κόμματα, σημειώνουν τα ΜΜΕ, σε περίπτωση που οι προεδρικές εκλογές δεν είναι επιτυχείς, ενδέχεται εν συνεχεία να υπάρξουν συνταγματικές αλλαγές ώστε ο Πρόεδρος της χώρας στο εξής να εκλέγεται από το Κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, παρότι εμφανίζεται πεπεισμένος ότι θα εκπληρωθεί το απαραίτητο ποσοστό συμμετοχής στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών, επισημαίνουν τα ΜΜΕ, κατά τις τελευταίες ημέρες έχει επαναλάβει ότι, σε περίπτωση αποτυχίας των προεδρικών εκλογών δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο της παράλληλης διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών και νέων προεδρικών εκλογών. Ο ίδιος, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.

Πλήρωση της ρήτρας εγκυρότητας που απαιτεί συμμετοχή 40% στον β΄γύρο που απαιτεί συμμετοχή τουλάχιστον 40% στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, αναμένει και ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα πάντα με τα ΜΜΕ, και οι υποψήφιοι στον β΄γύρο προεδρικών εκλογών Πεντάροφσκι και Σιλιάνοφσκα-Ντάφκοβα, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, καλούν τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες στις 5 Μαΐου.

Μήνυμα για μαζική προσέλευση στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή απηύθυνε προς τους Αλβανούς ψηφοφόρους και το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI το οποίο στηρίζει τον Στέβο Πεντάροφσκι:

«Οι Αλβανοί της Βόρειας Μακεδονίας χρειάζονται Πρόεδρο που στηρίζει την ενσωμάτωση της χώρας στο ΝΑΤΟ, την ένταξη στην ΕΕ, την Συμφωνία της Αχρίδας και την γλωσσική ισότητα και αντικρίζει ως εταίρους την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.

»Στις 5 Μαΐου επιλέγουμε μεταξύ του μέλλοντος και του παρελθόντος, της ισότητας και του μονοεθνικού χαρακτήρα της χώρας.

»Η αποχή, το μποϋκοτάζ βοηθά το VMRO-DPMNE, οδηγεί σε πολιτική κρίση και θέτει σε κίνδυνο την ευρωατλαντική και ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας..», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του DUI.

«Κίνδυνος» να βρεθεί η χώρα με Αλβανό πρόεδρο

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών της Βόρειας Μακεδονίας, την Κυριακή αναμένεται να υπάρξει αυξημένη συμμετοχή στον β΄ γύρο προεδρικών εκλογών εκ μέρους των σλαβικής καταγωγής ψηφοφόρων, ενώ αντίθετα χαμηλή συμμετοχή εκ μέρους των αλβανικής καταγωγής ψηφοφόρων.

Το γεγονός ότι, σε περίπτωση αποτυχίας των εκλογών, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Τάλατ Τζαφέρι (σ.σ. προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI), όπως ορίζει η νομοθεσία της χώρας, αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας ενισχύει επιπρόσθετα τις πιθανότητες αποχής του αλβανικής καταγωγής εκλογικού σώματος, κρίνουν ειδικοί της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι ίδιοι εκτιμούν επίσης ότι δεν αποκλείεται το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζίγιαντιν Σέλα (σ.σ. το οποίο κατά τον α΄ γύρο από κοινού με το BESA στήριξε τον Μπλέριμ Ρέκα ο οποίος έλαβε περί τις 80.000 ψήφους) να προτρέψει τους ψηφοφόρους του σε αποχή από τον β΄ γύρο προεδρικών εκλογών προκειμένου να διενεργηθούν ταχύτερα πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Σχετικά άρθρα