Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία αρνήθηκε να λάβει μέρος σε τελετή του ΝΑΤΟ λόγω πρόσκλησης της Κύπρου

Η Τουρκία αρνήθηκε να λάβει μέρος σε τελετή του ΝΑΤΟ λόγω πρόσκλησης της Κύπρου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Τουρκία,

Λόγω πρόσκλησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από το ΝΑΤΟ, η Τουρκία αρνήθηκε να λάβει μέρος στην τελετή παράδοσης/παραλαβής του αρχηγού των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (SACEUR) στο Mons του Βελγίου χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «μεγάλη γκάφα» την πρόσκληση της Κύπρου.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι απαντώντας γραπτώς σε σχετικό ερώτημα ανέφερε ότι η τελετή πραγματοποιήθηκε στο στρατηγείο του Allied Powers Europe (SHAPE) και πως η πρόσκληση «και της “ελληνοκυπριακής διοίκησης νοτίου Κύπρου”, η οποία δεν έχει κανένα στάτους ενώπιον του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να εξηγηθεί με καλή πρόθεση και αποτελεί μεγάλη γκάφα».

«Καταδικάζουμε αυτή τη στάση, που στερείται κοινής λογικής η οποία όπως είναι αντιληπτό έγινε με πρωτοβουλία του στρατηγείου του SHAPΕ.

»Το εν λόγω στρατηγείο είναι υπό τον πολιτικό έλεγχο των μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας και με αυτή την ευκαιρία υπενθυμίζουμε ότι είναι υπόλογο για τις κινήσεις του», σύμφωνα με τη γραπτή ανακοίνωση.

Ο Χαμί Ακσόι αναφέρει ότι μετά από αυτή την εξέλιξη η Τουρκία δεν συμμετείχε στην τελετή, προσθέτοντας ότι «έχουν γίνει τα αναγκαία διαβήματα για να ξεκαθαρίσει πως το SHAPE έπραξε αυτό το ασυγχώρητο λάθος».

«Η προσφυγή σε τέτοιους είδους τετελεσμένα είναι καθαρό ότι δεν ωφελεί τη συνεργασία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

»Απευθύνουμε έκκληση στις Αρχές του ΝΑΤΟ να συμπεριφέρονται στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων όλων των συμμαχικών δομών και των συμφωνηθέντων μεταξύ των δύο οργανισμών», αναφέρει ο Χαμί Ακσόι.

Σχετικά άρθρα