Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Γιούνκερ αποθέωσε τον ακροδεξιό Όρμπαν – Δείτε τι είπε

Ο Γιούνκερ αποθέωσε τον ακροδεξιό Όρμπαν – Δείτε τι είπε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίκτορ Όρμπαν, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ουγγαρία,

Το εγκώμιο του Βίκτορ Όρμπαν έπλεξε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο τεύχος του ουγγρικού εβδομαδιαίου ειδησεογραφικού περιοδικού HVG, την ώρα που το λαϊκιστικό κόμμα Φίντες έχει τεθεί προσωρινά στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγκωμίασε τον Όύγγρο πρωθυπουργό επικαλούμενος τον «ιστορικό του ρόλο» και δήλωσε ότι κατά το παρελθόν υπήρξε θαυμαστής του.

«Τον θαύμαζα για το θάρρος του όταν απαιτούσε να αποσυρθούν τα σοβιετικά στρατεύματα», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Ήταν ήρωας για μένα, και δεν θα ξεχάσω ποτέ τον ρόλο-κλειδί που διαδραμάτισε στην επιτυχή μετάβαση [της Ουγγαρίας] στη δημοκρατία», πρόσθεσε.

Το 2015, ο Γιούνκερ είχε αποκαλέσει, μεταξύ αστείου και σοβαρού, τον Όρμπαν «δικτάτορα» μοιάζοντας να πιστεύει ότι το σχόλιο δεν καταγραφόταν.

Η προσωπική σχέση του Γιούνκερ με τον Όρμπαν, όπως και αυτή μεταξύ των Βρυξελλών και της Βουδαπέστης, έγινε τρικυμιώδης τα τελευταία χρόνια, καθώς η ουγγρική κυβέρνηση έκανε στροφή σε ακροδεξιές θέσεις και υιοθέτησε πολύ σκληρή γραμμή ιδίως στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Ο Γιούνκερ διαβεβαίωσε το HVG ότι δεν πιστεύει πράγματι πως ο Όρμπαν είναι δικτάτορας. Απέφυγε πάντως να απαντήσει ερωτηθείς εάν τον θεωρεί δημοκράτη.

Ευρύτερα, ο Γιούνκερ εξέφρασε αισιοδοξία πως η ΕΕ θα αντέξει την καταγραφόμενη άνοδο λαϊκιστικών και ακροδεξιών κομμάτων.

Κάποιες φορές, «κυβερνήσεις παραβιάζουν κανόνες που άπτονται των κοινών μας αξιών σε συγκεκριμένα ζητήματα», όμως «είμαι σίγουρος ότι αυτό θα επιλυθεί» διότι ειδικά «το κράτος δικαίου αποτελεί θεμέλιο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», ανέφερε.

Εξάλλου, ο Γιούνκερ εξήρε τις χώρες της λεγόμενης ομάδας του Βίσεγκραντ – Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία – για την «αξιοσημείωτη ανάπτυξή τους» και τις «θαρραλέες μεταρρυθμίσεις» που προώθησαν οι κυβερνήσεις τους μετά την ένταξη των τεσσάρων κρατών στην ΕΕ το 2004.

Σχετικά άρθρα