Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ναρουχίτο

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ναρουχίτο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ακιχίτο, Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ναρουχίτο, Ιαπωνία,

Ο νέος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ναρουχίτο ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά δεσμευόμενος να εργαστεί ως σύμβολο του έθνους και της ενότητας του λαού.

Ο 59χρονος Ναρουχίτο διαδέχθηκε τον πατέρα του Ακιχίτο, που παραιτήθηκε έπειτα από τρεις δεκαετίες στο θρόνο.

Η ανάρρησή του στον Θρόνο των Χρυσανθέμων επισημοποιήθηκε στη διάρκεια τελετής το πρωί της Τετάρτης.

Ο Ναρουχίτο, ο πρώτος αυτοκράτορας που γεννήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ανατροφή του οποίου ανέλαβαν αποκλειστικά οι γονείς του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το έργο των γονιών του τις τρεις τελευταίες δεκαετίες και τόνισε ότι νιώθει δέος για τις ευθύνες που αναλαμβάνει.

«Εύχομαι ειλικρινά την ευτυχία του λαού και την περαιτέρω πρόοδο της χώρας, αλλά και παγκόσμια ειρήνη» τόνισε κατά την τελετή ενθρόνισης.

Αυτοκρατορικοί θαλαμηπόλοι μετέφεραν στην αίθουσα κρατικές και προσωπικές σφραγίδες καθώς και δύο από τους «Τρεις Ιερούς Θησαυρούς» της Ιαπωνίας: ένα σπαθί και ένα κόσμημα, τα οποία μαζί με έναν καθρέφτη είναι σύμβολα του θρόνου.

Στη διάρκεια της τελετής στο πλευρό του νέου αυτοκράτορα βρισκόταν ο αδελφός του, ο πρίγκιπας διάδοχος Ακισίνο.

Η σύζυγός του, η αυτοκράτειρα Μασάκο, δεν ήταν στην αίθουσα, όπως προστάζει η παράδοση βάσει της οποίας απαγορεύεται στις γυναίκες της αυτοκρατορικής οικογένειας να παρακολουθήσουν την τελετή.

Ωστόσο για πρώτη φορά παρούσα ήταν μία γυναίκα, η 55χρονη Σατσούκι Καταγιάμα, υπουργός της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε.

Η επίσημη ενθρόνιση του Ναρουχίτο θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο την οποία θα παρακολουθήσουν αξιωματούχοι από την Ιαπωνία και όλο τον κόσμο.

Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας

Ο Αυτοκράτορας, στα ιαπωνικά ο τίτλος είναι «Ουράνιος Κυρίαρχος», της Ιαπωνίας είναι η κεφαλή του κράτους της Ιαπωνίας, επικεφαλής της ιαπωνικής αυτοκρατορικής οικογένειας.

Είναι, επίσης, η ανώτατη Αρχή της θρησκείας Σίντο. Σύμφωνα με το ισχύον σύνταγμα της Ιαπωνίας, ο αυτοκράτορας είναι το «σύμβολο του κράτους και της ενότητας του λαού».

Ο Αυτοκρατορικός Οίκος της Ιαπωνίας είναι η παλαιότερη συνεχής κληρονομική μοναρχία του κόσμου.

Στο Νιχόν Σόκι, ένα βιβλίο της ιαπωνικής ιστορίας του 8ου αιώνα, λέγεται ότι η Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας ιδρύθηκε το 660 π.Χ. από τον αυτοκράτορα Τζίμου, που σύμφωνα με την παράδοση είχε θεϊκή καταγωγή.

Ο πρώτος αυτοκράτορας για τον οποίο υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα ιστορικά στοιχεία είναι ο 29ος, ο Αυτοκράτορας Κιμμέι (539–571).

Ο ρόλος του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας έχει ιστορικά παρουσιάσει διάφορες εναλλαγές ανάμεσα σε ένα εθιμοτυπικό και συμβολικό ρόλο και σε έναν πραγματικό κυβερνήτη της χώρας.

Σήμερα, ο ρόλος του είναι καθαρά εθιμοτυπικός, καθώς το πολίτευμα της χώρας είναι συνταγματική μοναρχία και σύμφωνα με το ισχύον σύνταγμα, εκτός από κάποιες συγκεκριμένες πράξεις, «…δεν πρέπει να έχει αρμοδιότητες σχετικές με την κυβέρνηση…» (άρθρο 4).

Σύμφωνα με το 3ο άρθρο του Συντάγματος απαιτείται η συμβουλή και η έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου για όλες τις πράξεις του στα κρατικά (αλλά όχι κυβερνητικά) θέματα όπως αυτές ορίζονται από το σύνταγμα (στο άρθρο 7).

Σχετικά άρθρα