Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι κοσμικές δυνάμεις της Λιβύης βομβάρδισαν τους ισλαμιστές στην Τρίπολη

Οι κοσμικές δυνάμεις της Λιβύης βομβάρδισαν τους ισλαμιστές στην Τρίπολη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Λιβύη, Τζιχαντιστές, Τρίπολη, Χαλίφα Χαφτάρ,

Σφοδρές μάχες σημειώνονται πάνω από τρεις εβδομάδες στη Λιβύη στα νότια προάστια της Τρίπολης ανάμεσα σε παραστρατιωτικές συμμορίες πιστές στην ισλαμική Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και τα στρατεύματα του κοσμικού Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, που προσπαθούν να καταλάβουν την πρωτεύουσα.

Σε αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι και τραυματίστηκαν είκοσι, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της ισλαμικής κυβέρνησης της Τρίπολης στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ άλλος εκπρόσωπος της δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι η επιδρομή είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερις άμαχοι που παρέδιδαν εφόδια σε στρατόπεδο των δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, και να τραυματιστούν άλλοι 35.

Από την πλευρά του LNA, ο στρατηγός Άχμεντ αλ Μισμάρι, μίλησε για στοχευμένους βομβαρδισμούς σε στρατόπεδο και αποθήκες όπλων στο προάστιο Αλ Φάλα.

Στις μάχες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 278 άνθρωποι, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα.

Σύντομη ενημέρωση για τη Λιβύη:

Με «πράσινο φως» από τις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζεται η επίθεση του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ για την κατάληψη της Τρίπολης στη Λιβύη.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που εδρεύει στην Τρίπολη, είναι ισλαμική.

Υποστηρίζεται από την Τουρκία, το Κατάρ και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), με προσωρινή πρωτεύουσα τη Βεγγάζη στην Κυρηναϊκή, υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και διακριτικά από τη Ρωσία.

Ο στρατάρχης είναι και Αμερικανός υπήκοος, ιδιότητα που απέκτησε όταν έζησε επί 20 χρόνια στις ΗΠΑ αυτοεξόριστος, κυνηγημένος από τον Καντάφι.

Όπως γράφτηκε, η αποκατάσταση των σχέσεων του «εξολοθρευτή τζιχαντιστών» Χαφτάρ με τις ΗΠΑ έγινε χάρη στον πρόεδρο της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, που μεσολάβησε στον πρόεδρο Τραμπ.

Μια νίκη του Χαφτάρ, με την κατάληψη της Τρίπολης, ενδέχεται να ευνοήσει τη συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, που υπονόμευε η Τουρκία.

Το καθεστώς του Χαφτάρ είναι δηλωμένο αντιτουρκικό, είναι σύμμαχος με τους συμμάχους μας και προ ημερών αναγνώρισε και τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Σε διεθνή Μέσα μεταδίδεται ότι η Τουρκία και το Κατάρ ξεφορτώνουν όπλα και τζιχαντιστές στο λιμάνι της Τρίπολης, για να ενισχύσουν την αντίσταση της φιλικής τους κυβέρνησης στην επίθεση του Χαφτάρ.

Σχετικά άρθρα