Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρίγκιπας Διάδοχος του Ιράν: «Είμαστε κοντά στην πτώση του ισλαμικού καθεστώτος»

Πρίγκιπας Διάδοχος του Ιράν: «Είμαστε κοντά στην πτώση του ισλαμικού καθεστώτος»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράν,

Ο διάδοχος του θρόνου του Ιράν, Ρεζά Παχλαβί, γιος του τελευταίου Σάχη (βασιλιά), δήλωσε σε συνέντευξή του στο Radio Free Europe ότι «είμαστε πραγματικά πολύ κοντά στην πτώση του [ιρανικού] καθεστώτος».

Ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ πρίγκιπας του Ιράν, πρόσθεσε ότι η παρούσα κατάσταση στο Ιράν είναι παρόμοια με εκείνη του 1979, όταν ο πατέρας του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Ιράν και τον θρόνο του, παραδίδοντας την εξουσία στην ισλαμική επανάσταση.

Η ισλαμική επανάσταση ανέτρεψε τη μοναρχία που κυβερνούσε το Ιράν επί αιώνες και επέβαλε στη χώρα το καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο πρίγκιπας σε μήνυμά τους προς την ιρανική νεολαία, με αφορμή της συμπλήρωσης 40 ετών ισλαμικού καθεστώτος (στις 11 Φεβρουαρίου), κάλεσε σε «πολιτική ανυπακοή» και σε συνολική αναδόμηση του Ιράν.

«Μετά την ανατροπή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν θα είναι ώρα να ανοικοδομήσουμε το Ιράν και την εθνική του ταυτότητα», είπε.

Στάθηκε επικριτικός προς εκείνες τις δυτικές δυνάμεις που στο όνομα οικονομικών συμφερόντων επιτρέπουν τη συνέχεια του ισλαμικού καθεστώτος.

Ο 58χρονος διάδοχος τόνισε ότι συχνά λέει σε ξένους ηγέτες ότι η καλύτερη πολιτική που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν είναι «η υποστήριξη και ενδυνάμωση του ιρανικού λαού» και η διατήρηση ενός διαλόγου με τη «κοσμική, δημοκρατική αντιπολίτευση» η οποία θεωρεί ότι «εκπροσωπεί την πλειονότητα των Ιρανών».

Ο πρίγκιπας διάδοχος είχε εκπαιδευτεί ως πιλότος της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας και μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1978, ένα έτος πριν την επανάσταση.

Ομάδες της αντιπολίτευσης στο Ιράν βλέπουν στο πρόσωπό του έναν ηγέτη ικανό να αλλάξει τα πράγματα στη χώρα τους.

Σχετικά άρθρα