Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Πούτιν μοιράζει ρωσικά διαβατήρια στην Αν. Ουκρανία – Σχέδιο προσάρτησης;

Ο Πούτιν μοιράζει ρωσικά διαβατήρια στην Αν. Ουκρανία – Σχέδιο προσάρτησης;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Λουγκάντσκ, Νέα Ρωσία, Ντονέτσκ, Ουκρανία, Ρωσία,

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η απόφαση να δοθεί στους κατοίκους της Ανατολικής Ουκρανίας γρήγορη πρόσβαση σε ρωσικά διαβατήρια δεν διαφέρει από αυτό που κάνουν ήδη χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησής του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Πούτιν είπε πως τόσο η Ρουμανία όσο και η Ουγγαρία δίνουν υπηκοότητα σε πολίτες που κατάγονται από τις χώρες αυτές και ζουν εκτός των συνόρων τους.

«Προκάλεσε αρνητική αντίδραση. Είναι περίεργο», είπε ο Πούτιν.

«Είναι οι Ρώσοι στην Ουκρανία χειρότεροι από τους Ρουμάνους, τους Πολωνούς ή τους Ούγγρους; Δεν βλέπω τίποτε ασυνήθιστο εδώ».

Η ρωσική απόφαση, που ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη, οδήγησε το Κίεβο να ζητήσει να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις εκ μέρους της Δύσης σε βάρος της Μόσχας.

Ρωσικής καταγωγής αντάρτες άρχισαν να αμφισβητούν την κυριαρχία της ουκρανικής κυβέρνησης στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ το 2014.

Η Μόσχα παρείχε στρατιωτική βοήθεια στους αυτονομιστές, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει το πρακτορείο Reuters, όμως Ρώσοι αξιωματούχοι αρνούνται ότι παρείχαν υλική υποστήριξη.

Πέντε χρόνια πολέμου στην Ανατολική Ουκρανία έχουν οδηγήσει στον θάνατο 13.000 ανθρώπων παρότι έχει υπογραφεί μια θεωρητική κατάπαυση του πυρός το 2015.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή, είπε πως η ρωσική κίνηση δείχνει πως η Μόσχα διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία και δεν φέρνει τις δύο πλευρές πιο κοντά στην ειρήνη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τη Μ. Πέμπτη τη Ρωσία ότι «αυξάνει» τις εντάσεις με το Κίεβο, μετά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι θα διευκολύνει τη χορήγηση ρωσικών διαβατηρίων στους κατοίκους της Ανατολικής Ουκρανίας.

Πρόκειται για μια «νέα επίθεση στην κυριαρχία της Ουκρανίας από τη Ρωσία», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Από την πλευρά τους, η Γερμανία και η Γαλλία καταδίκασαν με τη σειρά τους σε μια ανακοίνωση τη ρωσική απόφαση, εκτιμώντας πως «αντιβαίνει στο πνεύμα και στους σκοπούς των συμφωνιών του Μινσκ».

Ο Πούτιν είπε πως η Μόσχα είναι πρόθυμη να εργαστεί με τον Ζελένσκι αν εφαρμόσει μια διεθνή ειρηνευτική συμφωνία για την Ανατολική Ουκρανία.

Με διάταγμα Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με διάταγμα του έδωσε τη δυνατότητα στους κατοίκους της Ανατολικής Ουκρανίας να αποκτήσουν την ρωσική υπηκοότητα με απλουστευμένες διαδικασίες.

Την απόφαση του Ρώσου προέδρου καταδίκασε την Τετάρτη ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Το διάταγμα, το κείμενο του οποίου αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, αναφέρει ότι πρόσωπα που διαβιούν μόνιμα σε διάφορες περιοχές του Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ της Ουκρανίας μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να αποκτήσουν με απλουστευμένες διαδικασίες την ρωσική υπηκοότητα.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι αυτή η απόφαση ελήφθη «με σκοπό την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του πολίτη».

Το κείμενο περιγράφει αναλυτικά την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Παύλο Κλίμκιν καταδίκασε την απόφαση αυτή του Κρεμλίνου για την χορήγηση ρωσικών διαβατηρίων στους κατοίκους της Ανατολικής Ουκρανίας.

Η απόφαση «να δοθούν διαβατήρια στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη συνιστά συνέχεια της επιθετικότητας και της επέμβασης στις εσωτερικές μας υποθέσεις», έγραψε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτηση του στο twitter, προειδοποιώντας του Ουκρανούς που ζουν υπό κατοχή να μην υποβάλλουν αιτήσεις για την απόκτηση ρωσικής υπηκοότητας.

Νέα γραμμή στις σχέσεις Μόσχας με Ουκρανία μελετά ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα διαμορφώσει τη γραμμή που θα ακολουθηθεί στις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δηλώσεις και τις ενέργειες του Ουκρανού νέου ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Σε κάθε περίπτωση ο Ρώσος πρόεδρος ως ο άνθρωπος που καθορίζει την εξωτερική πολιτική του ρωσικού κράτους, αλλά και την κατεύθυνση της πολιτικής σε σχέση με την Ουκρανία, θα διαμορφώσει την δική του γραμμή επαφών με την ηγεσία της Ουκρανίας, στην βάση ακριβώς των συγκεκριμένων δηλώσεων και ενεργειών (σ.σ. του Ζελένσκι)», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα πώς θα ενεργήσει η Μόσχα στην περίπτωση που οι δηλώσεις και οι ενέργειες του νεοεκλεγέντα προέδρου της Ουκρανίας δεν ικανοποιούν την Ρωσική Ομοσπονδία.

«Στη γλώσσα τη διπλωματίας αυτό λέγεται “υποθετικοί συλλογισμοί”» είπε ο Πεσκόφ και προσέθεσε ότι «είναι αμφίβολο αν έχουν θέση, και μάλιστα για ένα τόσο ευαίσθητο τομέα όπως είναι οι ρωσο-ουκρανικές σχέσεις».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου προσέθεσε ότι συμπεράσματα για τις προοπτικές που μπορεί να έχουν οι συνομιλίες του Πούτιν με το Ζελένσκι μπορούν να εξαχθούν μόνο αφού γίνουν οι πρώτες δηλώσεις ή ενέργειες εκ μέρους του Ουκρανού προέδρου.

«Έχουμε ήδη πει ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν πολλά κενά ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τις προσεγγίσεις με τις οποίες θα αντιμετωπίσει ο εκλεγείς Ουκρανός πρόεδρος τα θεμελιώδη ζητήματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των ρωσο-ουκρανικών σχέσεων», δήλωσε ο Πεσκόφ προσθέτοντας ότι είναι νωρίς για να ειπωθούν κάποια πράγματα γι’ αυτό το ζήτημα.

Ο Πεσκόφ, ερωτηθείς αν η Μόσχα προτίθεται να αρχίσει συνομιλίες με τη νέα ηγεσία του Κιέβου για τους Ρώσους που έχουν συλληφθεί και κρατούνται στην Ουκρανία, όπως και για τους Ουκρανούς που κρατούνται στην Ρωσία, είπε ότι «στην περίπτωση αυτή πρέπει απλώς να περιμένουμε και να ακούσουμε τις σχετικές δηλώσεις που θα γίνουν ή τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν».

«Προετοιμάζεται προσάρτηση της Ανατολικής Ουκρανίας στη Ρωσία»

Η απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να απλουστεύσει την διαδικασία απόκτησης ρωσικής υπηκοότητα για τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας, προκάλεσε την Τετάρτη την αντίδραση του επιτελείου του νεοεκλεγέντος προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι αλλά και του απερχόμενου προέδρου Πέτρο Ποροσενκο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, σε ανάρτηση του στην σελίδα του στο Facebook, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή του Ρώσου προέδρου ως προετοιμασία του Κρεμλίνου «να προσαρτήσει τον Ντονμπάς ή να δημιουργήσει ένα ρωσικό θύλακο στην Ουκρανία».

Ο Ποροσένκο κάλεσε τους διεθνείς εταίρους της Ουκρανίας να καταδικάσουν τις ενέργειες της Ρωσίας και να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Παράλληλα έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας να θέσει προς συζήτηση το θέμα αυτό στον Συμβούλιο Ασφλαείας του ΟΗΕ, στον ΟΑΣΕ και στην ΕΕ.

Σε ανακοίνωση του το επιτελείο του Βολοντίμιρ Ζελέσνκι αναφέρει ότι το διάταγμα αυτό δεν συμβάλλει στην κατάπαυση του πυρός και ότι ο Ζελένσκι προσβλέπει στην ενίσχυση των διπλωματικών πιέσεων αλλά και των κυρώσεων στην Ρωσία σε σχέση με την απόφαση αυτή.

«Με το διάταγμα για την έκδοση ρωσικών διαβατηρίων στους πολίτες της Ουκρανίας οι οποίοι βρίσκονται σε εδάφη που δεν ελέγχονται προσωρινά από το κράτος μας, η Ρωσική Ομοσπονδία παραδέχθηκε την ευθύνη που έχει ως κράτος κατακτητής- αναφέρεται στην ανακοίνωση του επιτελείου του Ζελένσκι η οποία αναρτήθηκε στο μέσο κοινωνικής Telegram.

«Η Ουκρανία -συνεχίζει η ανακοίνωση- προσβλέπει στην υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στο ζήτημα της υπεράσπισης των συμφερόντων, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των Ουκρανών πολιτών στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη και προσβλέπει στην ενίσχυση των διπλωματικών πιέσεων και κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Παύλο Κλίμκιν καταδίκασε την απόφαση αυτή του Κρεμλίνου για την χορήγηση ρωσικών διαβατηρίων στους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας.

Η απόφαση «να δοθούν διαβατήρια στις στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη συνιστά συνέχεια της επιθετικότητας και της επέμβασης στις εσωτερικές μας υποθέσεις», έγραψε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτηση του στο twitter, προειδοποιώντας του Ουκρανούς που ζουν υπό κατοχή να μην υποβάλλουν αιτήσεις για την απόκτηση ρωσικής υπηκοότητας.

Σχετικά άρθρα