Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στη Βόρεια Μακεδονία σαρωτικός ανασχηματισμός – «Επιχείριση Σκούπα»

Στη Βόρεια Μακεδονία σαρωτικός ανασχηματισμός – «Επιχείριση Σκούπα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στη Βόρεια Μακεδονία ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ προσανατολίζεται προς κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Όπως μετέδωσαν ΜΜΕ από τη Βόρεια Μακεδονία, τα αποτελέσματα στον α΄ γύρο των προεδρικών εκλογών της 21ης Απριλίου 2019 για τον κυβερνητικό συνασπισμό (SDSM και DUI) ήταν αποθαρρυντικά.

Για αυτό ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε την Τρίτη, σε προεκλογική συγκέντρωση στον Δήμο «Κάρπος» των Σκοπίων, ότι υπάρχει πιθανότητα ανασχηματισμού του υπουργικού συμβουλίου.

«Είμαι ανοιχτός μαζί σας και δεν θέλω αυτό να ερμηνευθεί σαν απειλή.

»Λάβαμε το μήνυμα από τον πρώτο γύρο.

»Πολλοί από τους υποστηρικτές μας, που είναι δυσαρεστημένοι με το έργο των κυβερνητικών αξιωματούχων, αποφάσισαν να μείνουν σπίτι και να μην πάνε να ψηφίσουν.

»Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο», ανέφερε ο Ζάεφ.

Τα περισσότερα ΜΜΕ στη Βόρεια Μακεδονία αναφέρονται στην «Επιχείρηση Σκούπα» που θα εξαπολύσει ο Ζάεφ πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.

Αυτή θα περιλαμβάνει τα υπουργεία Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπουργούς από τον τομείς της οικονομίας και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Η «Επιχείρηση Σκούπα» θα επεκταθεί και σε διευθυντές κρατικών υπηρεσιών καθώς και σε κομματικά στελέχη που δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ και ο Δήμαρχος της πόλης των Σκοπίων Πέτρε Σίλεγκοφ σχολίασε τα αποτελέσματα του α΄ γύρου:

«Αντιλαμβανόμαστε σαφώς το μήνυμα που μας έστειλαν οι πολίτες.

»Ωστόσο, δεν θεωρώ ότι είναι σωστό για τον Στέβο Πεντάροφσκι να αντιμετωπίσει μια τιμωρία για κάτι που κάναμε λάθος εμείς ή που δεν κάναμε τίποτα», δήλωσε ο Σίλεγκοφ.

Αντιδράσεις της «αρχαιομακεδονικής» αντιπολίτευσης

Από την πλευρά της, η υποψήφια, υποστηριζόμενη από το VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάφκοβα, δήλωσε ότι δεν συνέβη ποτέ πριν στην ιστορία εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη ένα κόμμα να χάσει πάνω από το 40% των ψήφων που κέρδισε μόλις δύο χρόνια πριν.

«Πρόκειται ουσιαστικά για πολιτικό σεισμό.

»Απλά κοιτάξτε τα αποτελέσματα του α΄ γύρου των προεδρικών εκλογών.

»Οι πολίτες έστειλαν σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση Ζάεφ ότι δεν αντέχουν πλέον την διακυβέρνησή του και τις αντιπαραγωγικές πολιτικές του», είπε και πρόσθεσε ότι θα διαπραγματευτεί με ενώσεις που υποστηρίζουν το μποϊκοτάζ των εκλογών όπως η «Δημοκρατική Φράξια του VMRO-DPMNE», καθώς και με πρώην μέλη της «Πολύχρωμης Επανάστασης», για να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή τους στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολίασε ότι αυτός που πρέπει να φύγει είναι ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ και αναφέρθηκε στις υποσχέσεις που είχε δώσει για μισθούς 500 ευρώ και για πολλά άλλα που ποτέ δεν πραγματοποίησε.

«Πρόδωσε και είπε ψέματα στους πολίτες», έγραψε μεταξύ άλλων ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι στο Facebook.

Σχετικά άρθρα