Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα στη Μεσόγειο – Οι ΗΠΑ δηλώνουν ισχύ

Δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα στη Μεσόγειο – Οι ΗΠΑ δηλώνουν ισχύ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι Αμερικανοί είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν την ασφάλεια στη Μεσόγειο από κάθε πιθανή απειλή. Και το πράττουν αυτό με δύο αεροπλανοφόρα τους να περιπολούν στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το CNN, ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, Τζον Χάντσμαν (Jon Huntsman), επιβιβάστηκε σε ένα από τα δύο αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ που εισήλθαν στη Μεσόγειο την Τρίτη και από τη γέφυρά του έστειλε ένα σαφές μήνυμα στους Ρώσους.

Είναι η πρώτο φορά που το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «U.S.S. Abraham Lincoln» εισέρχεται στη Μεσόγειο.

«Όταν έχεις 200.000 τόνους διπλωματίας να πλέουν στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Χάντσμαν στο CNN, «αυτή είναι διπλωματία που λειτουργεί προς τα εμπρός – τίποτα άλλο δεν χρειάζεται να ειπωθεί».

Οι Αμερικανοί έχουν εντοπίσει αύξηση της επιθετικής συμπεριφοράς της Ρωσίας στη Μεσόγειο. Ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου με πρόσχημα την υποστήριξη στο καθεστώς της Συρίας, ο ρωσικός στόλος φαίνεται να θέλει να εμπλακεί και στα ενεργειακά, υποστηρίζοντας τα «κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας».

Η επίδειξη ισχύος από τις ΗΠΑ με δύο αεροπλανοφόρα στη Μεσόγειο έρχεται μια εβδομάδα μετά την παραχώρηση και του πολιτικού λιμένα της πόλης Ταρτούς της Συρίας, από την κυβέρνηση Άσαντ, στη Ρωσία.

Οι Αμερικανοί ανησυχούν επίσης για τη βοήθεια που στέλνει η Μόσχα στη Βενεζουέλα μέσω Μεσογείου.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι ο αμερικανικός στόλος ενισχύεται στη Μεσόγειο για να στείλει μήνυμα και προς την Τουρκία.

Το καθεστώς Ερντογάν αναμένεται να παραλάβει τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς S-400 τον Ιούλιο, ίσως και νωρίτερα.

Οι Αμερικανοί προνοούν για να μην επιχειρηθεί κάποια περιφερειακή αποσταθεροποίηση από την πλευρά της Τουρκίας.

Όπως γράφει το National Interest, με δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα να επιχειρούν στη Μεσόγειο για πρώτη φορά από το 2016, θα είναι δύσκολο για τη Ρωσία να μη λάβει το μήνυμα.

«Καθένα από τα αεροπλανοφόρα που επιχειρούν στη Μεσόγειο αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει 100.000 τόνους διεθνούς διπλωματίας», αναφέρει ο πρεσβευτής Χάντσμαν σε ανακοίνωση Τύπου.

«Η διπλωματική επικοινωνία και ο διάλογος σε συνδυασμό με την ισχυρή άμυνα που αυτά τα πλοία παρέχουν, δηλώνουν στη Ρωσία ότι εάν επιδιώκει πραγματικά καλύτερες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να σταματήσει τις αποσταθεροποιητικές της δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο».

Τα αεροπλανοφόρα «Λίνκολν» και «Τζον Σ. Στένις» ξεκίνησαν τις συνδυασμένες επιχειρήσεις τους στη Μεσόγειο την Τρίτη.

Αυτή τη στιγμή περισσότερα από 10 πολεμικά πλοία, 130 πολεμικά αεροσκάφη και 9.000 πεζοναύτες και ναυτικοί έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Σχετικά άρθρα