Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παραιτήθηκε ο Αυστριακός ακροδεξιός αντιδήμαρχος που συνέκρινε μετανάστες με αρουραίους

Παραιτήθηκε ο Αυστριακός ακροδεξιός αντιδήμαρχος που συνέκρινε μετανάστες με αρουραίους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακροδεξιά, Ακροδεξιοί, Αυστρία, Κόμμα των Ελευθέρων, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες,

Μετά από τον τεράστιο σάλο που προκάλεσε στην Αυστρία και στο εξωτερικό, ένα άκρως ξενοφοβικό κείμενο-ποίημα, ενός ανώτερου αξιωματούχου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, όπου μετανάστες και πρόσφυγες συγκρίνονταν με αρουραίους, ο εν λόγω αξιωματούχος οδηγήθηκε στην παραίτηση.

Ο Κρίστιαν Σίλχερ, παραιτήθηκε από την θέση του αντιδημάρχου που κατείχε στο Μπραουνάου, στην πόλη της Άνω Αυστρίας – γενέτειρα του Αδόλφου Χίτλερ – ενώ πρόκειται να διαγραφεί και από το Κόμμα των Ελευθέρων, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός του κόμματος και αντικαγκελάριος της Αυστρίας, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, ο Στράχε διατεινόταν με έμφαση ότι κανένας στο κόμμα δεν γνώριζε το επίμαχο ποίημα, το οποίο δημοσιεύεται ολοσέλιδα (σ.σ. σελίδα μεγάλου σχήματος) στο νέο τεύχος του δημοσιογραφικού οργάνου των Ελευθέρων στην Άνω Αυστρία.

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, αφήνοντας ανοικτό το εάν υπήρξε πίεση από τον ίδιο προς τον Σίλχερ να υποβάλει την παραίτησή του, ανέφερε απλά πως επρόκειτο για μία τοπική υπόθεση και πως η παραίτηση έγινε για να αποτραπεί μία ζημία σε βάρος του κόμματος – το οποίο συγκυβερνά την Αυστρία μαζί με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

Ο Στράχε παραδέχθηκε πως το ίδιο το ποίημα «Ο αρουραίος της πόλης» συνιστά μία λάθος συμπεριφορά, που είναι ασύμβατη με τις βασικές αρχές του Κόμματος των Ελευθέρων.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, επαινώντας ιδιαίτερα την στάση που κράτησε ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Ελευθέρων απέναντι στον αξιωματούχο τους, τόνισε ότι η παραίτηση του αντιδημάρχου του Μπραουνάου ήταν η μόνη και η λογική συνέπεια που έπρεπε να υπάρξει απέναντι σε αυτό το «απαίσιο και ρατσιστικό ποίημα».

Για το μεγαλύτερο κόμμα της αυστριακής αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό, «αυτή μόνο η παραίτηση φυσικά και δεν αρκεί», ενώ το ίδιο ζήτησε σήμερα από τον Αυστριακό καγκελάριο να τερματίσει τον κυβερνητικό συνασπισμό με το Κόμμα των Ελευθέρων.

«Ο Κουρτς πρέπει να δώσει ένα τέλος σε αυτά τα στοιχειά και να αναλογιστεί το πλήγμα στο κύρος της χώρας, καθώς τέτοιοι άνθρωποι δεν έχουν καμία θέση σε μία ομοσπονδιακή κυβέρνηση», τόνισε ο Γεργκ Λάιχτφριντ, ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι ηγούνταν των αυστριακών κυβερνήσεων τα προηγούμενα δέκα χρόνια.

Το επίμαχο ποίημα του έως τώρα αντιδημάρχου του Μπραουνάου, μπορεί να έχει σοβαρές ποινικές συνέπειες για τον ίδιο, καθώς η εισαγγελία της περιφέρειας Ριντ στην Άνω Αυστρία, ανακοίνωσε απόψε ότι εξετάζει την διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του, κυρίως με την κατηγορία της υποδαύλισης μίσους.

Το ποίημα, με τίτλο «Ο αρουραίος της πόλης», το οποίο, σε μία ξενοφοβική έξαρση, καταφέρετο κατά των προσφύγων και μεταναστών, κάνοντας συγκρίσεις μεταξύ ανθρώπων και αρουραίων.

Σύμφωνα με τον εκδότη του κομματικού οργάνου, Χούμπερτ Εστερμπάουερ (επίσης επιφανές στέλεχος των Ελευθέρων), ο Σίλχερ «ήθελε να προβάλει συγκεκριμένα θέματα».

Για την αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, το επίμαχο ποίημα «θυμίζει μοιραία τη χρήση της γλώσσας εναντίον ομάδων ανθρώπων, όπως συνηθίζονταν στην ναζιστική προπαγάνδα», ενώ η ίδια ζήτησε από τον καγκελάριο Κουρτς «να αντιδράσει τώρα και να υπάρξουν άμεσα συνέπειες, εάν θέλει να διατηρήσει την αξιοπιστία του σε αυτή την υπόθεση».

Ο νέος σάλος από τη στάση στελεχών και αξιωματούχων του συγκυβερνώντος Κόμματος των Ελευθέρων, έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά καταγγελλόμενων προκλητικών συμπεριφορών τους.

Η πλέον πρόσφατη ήταν εκείνη των αποκαλύψεων για δωρεά από μέρους του δράστη των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Νέα Ζηλανδία με τους 50 νεκρούς, προς την αυστριακή, ακροδεξιά οργάνωση «Κίνημα Ταυτότητας Αυστρίας», με την οποία φέρεται να έχουν διασυνδέσεις στελέχη και οργανώσεις του Κόμματος των Ελευθέρων.

Σχετικά άρθρα